Cases rurals i càmpings del Berguedà tornen a denunciar que el confinament comarcal és "un tancament encobert"

Casa rural a Cercs. ESTEFANIA ESCOLÀ / ACN

La història es repeteix. Tancar la comarca vol dir tancar les cases rurals. I les noves restriccions del Govern són just això. El president de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà, Oriol Baños, explica que durant tota la tarda ja s’han anat rebent cancel·lacions per aquestes dues properes setmanes d’abril. No s’esperava arribar al 90% d’ocupació que van assolir per Setmana Santa, però les reserves que tenien fins Sant Jordi quedaran en res en qüestió d’hores.
En declaracions a l’Aquí Berguedà, Baños lamenta que la decisió del Procicat els torna a deixar lligats de mans i peus, tal com van viure els primers tres mesos d’any. “És un tancament encobert, un altre cop”, diu. Només podran omplir les cases rurals que es lloguin per habitacions i a base de clients de la comarca. Això s’acaba traduint en zero, excepte en comptades excepcions.
L’agroturisme, això sí, reconeix que les reserves per més endavant, entre finals de la primavera i, sobretot, durant l’estiu, continuen a bon ritme. En aquest cas, encara no hi ha cancel·lacions perquè el Govern confia que les restriccions ja s’hagin pogut flexibilitzar aleshores. També ho esperen els amos de les cases rurals, diu Baños: “Esperem que no s’allargui gaire perquè, si no, les conseqüències poden ser terribles per a tot el sector”.
El mateix passa als càmpings. Des del Berga Resort, Xavi Barniol ha explicat a l’Aquí Berguedà que haurà de fer el mateix que a principis d’any: “Tornar totes les reserves que teníem i obrir sota mínims”. Per aquest cap de setmana que ve, ho tenia tot ple, constata. I amb les noves restriccions tot queda en res: “No crec que algú de Gironella, Puig-reig o Berga vingui al càmping de Berga”.
Des del càmping de Gironella, Lluís Barniol lamenta que “ha estat un goig sense alegria” i afegeix que “vam tenir el goig de viure una Setmana Santa somiada però ara no podem viure l’alegria de després”. Barniol comenta que, en el seu cas, viuen de les persones que fan temporada al càmping, tot i que el lloguer de bungalows per cap de setmana també ajuda. Ara, ni uns ni altres podran venir al càmping, i això els obliga a malviure entre la buidor, com a mínim, fins d’aquí dues setmanes.
Segons han explicat la consellera de Salut i el conseller d’Interior en roda de premsa, el confinament comarcal s’allargarà, com a mínim, fins el 19 d’abril. Això sí, ni l’un ni l’altre han tancat la porta en absolut a allargar les mesures més enllà si la tendència creixent de contagis continua. El que sí que ha apuntat el conseller Sàmper és que el ritme de vacunació fa pensar que en dos mesos la pandèmia hauria d’estar més o menys controlada. I l’agroturisme resa perquè així sigui.

X