La Generalitat demana ajuda als alcaldes del Berguedà per repartir els menors no acompanyats en espais de convivència més petits

La Generalitat ha demanat ajuda als alcaldes del Berguedà per culminar la fase d’atomització dels centres d’acollida de menors estrangers no acompanyats. Ho ha fet a través de la Directora General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ester Cabanes, al Consell d’Alcaldes que s’ha celebrat aquest dimarts a la tarda. Cabanes hi ha explicat que la DGAIA busca nous espais d’acollida arreu del país per tal que els menors protegits passin de conviure amb més de 30 persones a compartir pis o casa amb, com a màxim, una dotzena.
Al Berguedà, el setembre del 2018 la DGAIA va trobar dos punts per acollir més d’una cinquantena de menors no acompanyats. Eren l’Hotel l’Oreneta de Cal Bassacs, a Gironella, i l’alberg de Cal Pons, a Puig-reig, que fins ara han estat els dos punts d’acollida a la comarca. A Cal Pons hi havia 36 nois que, ara, han passat a viure en dos pisos a Berga i una casa a Puig-reig. A Cal Bassacs hi continuen convivint 16 menors protegits, però és un dels punts que la DGAIA vol descongestionar en els propers mesos i, per això, s’ha adreçat directament als alcaldes de la comarca.
La Directora General ha exposat dues línies d’ajuda als alcaldes. Una possibilitat és que ofereixin pisos buits perquè s’hi puguin instal·lar menors protegits i l’altra és que les administracions públics els contractin aprofitant que la Generalitat ofereix subvencions als ens que els donin feina.
Ester Cabanes ha explicat que, gràcies als grans centres d’acollida inicial, es va aconseguir remeiar la saturació dels espais de la DGAIA davant l’arribada de milers de menors sols que, tot i jugar-se la vida per arribar al país, quan van ser-hi van quedar en una situació molt delicada. Ara, diu, cada mes Catalunya rep entre 50 i 60 menors estrangers no acompanyats. La necessitat de donar-los resposta continua existint, però l’estratègia ha canviat, i ara la DGAIA no busca grans cases d’acollida, sinó llocs més petits d’entre 5 i 12 convivents.
L’alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ha complementat l’explicació de la Directora General assegurant que, del centre de Puig-reig, n’han sortit “casos d’èxit” de nois que van arribar a la comarca absolutament sols i han aconseguit estrènyer vincles amb altres nois de la zona i fins i tot en famílies i han pogut inserir-s’hi. Des de Gironella, l’alcalde, David Font, ha expressat els seus dubtes sobre els propers passos a seguir: “La teoria queda clar que ens la sabem, però ara ens cal veure com serà la pràctica i de quina manera hi podrem contribuir des del món local”.
A la reunió d’aquest dimarts, els alcaldes s’han dedicat a prestar atenció al que explicava Ester Cabanes. Hi ha hagut una sola reacció, del president del Consell Comarcal i alcalde de Guardiola, Josep Lara, que ha demanat a la DGAIA que els faci arribar la informació sobre els ajuts per contractar menors protegits, tant bon punt surtin noves línies.
Cabanes ha insistit en el paper dels alcaldes i regidors com a transmissors del missatge, tant als seus municipis com als de la vora. I ha reiterat que si saben d’espais lliures i que puguin encaixar en el projecte d’acollida -siguin al Berguedà o siguin a les comarques veïnes- que ho posin en coneixement de la DGAIA.

X