La unió de botiguers de Berga refusa els diners de l’Ajuntament per aquest any perquè no nota que es prioritzi el comerç

La junta de la unió de botiguers de Berga no signarà el conveni que li ha ofert l’Ajuntament per aquest 2021. Segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, els membres de la junta dels botiguers van aprovar per unanimitat aquest dimarts rebutjar la proposta del consistori, ja que consideren que el govern no prioritza el comerç com ho hauria de fer i que menysté les seves demandes.
La unió de botiguers té previst fer pública la seva visió en els propers dies. El cas és que el govern municipal els ha traslladat una proposta de conveni per aquest 2021 que no els ha convençut en absolut. Fonts de l’entitat han explicat a l’Aquí Berguedà que entenen que el govern “no valora prou el comerç” i no en volen “ser còmplices”.
La unió de botiguers reclamava, entre d’altres coses, més diners per poder impulsar accions de modernització i digitalització, però l’Ajuntament diu que no es pot estrènyer més el cinturó.  El govern municipal també ha dit a la unió de botiguers que els diners que s’estalviaran amb la suspensió de la Patum ja estan reassignats i que, per tant, la partida per a la dinamització comercial no en notarà cap més efecte.
Fora del conveni, Bergacomercial també troba a faltar que es posi fil a l’agulla a reclams que fa anys que fan, com ara la solució dels problemes que genera el porta a porta o l’abordament de la campanya per millorar l’atenció dels gossos a la ciutat. L’entitat també segueix insistint en què cal una ordenança de civisme, un pla de mobilitat, posar més càmeres de videovigilància, adequar el carrer del Roser o definir un futur per al Mercat Municipal, entre d’altres accions. Però els botiguers continuen sense respostes clares i asseguren que “no és una qüestió de diners, sinó de veure que s’està treballant en allò que demanem”.
 

El govern creu que era “una bona proposta”

La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha dit a l’Aquí Berguedà que va fer una proposta tancada a Bergacomercial, tot just fa quinze dies. Entén que era “una molt bona proposta”, malgrat reconèixer que “no arriba a la xifra de l’any passat”. El 2020, en el marc del pla de xoc, l’Ajuntament i la unió de botiguers van signar un conveni en què el consistori es comprometia a transferir 20.000 euros a Bergacomercial, sempre i quan l’entitat justifiqués haver-se’n gastat 40.000 en accions en pro del comerç de proximitat.
Si no hi estan conformes, no signarem res. Però creiem que era positiu perquè permetia obrir les campanyes de Bergacomercial a un cost assumible, i això els beneficiava a ells i beneficiava l’Ajuntament”, ha lamentat la regidora. Rifà ha apuntat que aquest any té en ment altres campanyes per promocionar el consum de proximitat, ja que té més múscul tècnic que l’any passat: en els propers dies s’incorpora una tècnica de dinamització comercial per sis mesos. “Es difícil ampliar un conveni amb una entitat, quan des de dins de l’àrea hem guanyat capacitat tècnica”, ha matisat.
Això sí: si Bergacomercial no signa, els diners que la regidoria tenia reservats per a l’entitat s’hauran de reinvertir. Rifà ha assegurat que seguiran anant cap a la promoció econòmica, però no descarta fer-ho a partir d’un extern, ja que el personal propi ja està ocupat amb altres campanyes de l’àrea: “Si no pot ser mitjançant una entitat perquè no ho veuen clar ni tampoc amb recursos propis, doncs serà a partir d’un tercer”.
Sobre les futures campanyes, Rifà no n’ha volgut avançar detalls: “Tinc idees al cap, però primer vull explicar-les a la nova tècnica, perquè és important que se les faci seves”. En canvi, sí que ha parlat de l’altre gran projecte de l’àrea d’aquest 2021: l’elaboració d’un cens de locals buits. L’Ajuntament té previst fer una campanya de difusió d’aquests locals: “Segurament hi posarem exposicions i aprofitarem l’excusa perquè la gent hi entri i vegi com són amb la idea que algú s’interessi per omplir-los”.

X