Salut comença dilluns a Berga una campanya massiva de proves PCR per fer-se un mateix

A partir de dilluns vinent, Salut començarà la campanya de cribratges massius a Berga amb proves PCR per fer-se un mateix. Els berguedans que se’n vulguin fer es podran adreçar a l’Hotel d’Entitats els dilluns i els divendres d’11.30h a 14.30h del matí i els dimecres de 15 a 18h de la tarda. Les proves s’adrecen a persones de menys de 70 anys asimptomàtiques, que no hagin passat la Covid-19 en els darrers tres mesos i que no hagin completat la pauta de vacunació. Els resultats es coneixeran a través de La Meva Salut al cap d’entre 24 i 72 hores.
En el moment de la recollida del kit, un gestor Covid s’encarregarà de registrar les dades dels participants per fer-ne el seguiment. Al cap de 15 dies, qui s’hagi fet la prova podrà repetir l’anàlisi. La prova es pot fer en el mateix moment o emportar-se-la a casa i lliurar-la posteriorment al mateix punt de recollida en un temps màxim de 30 minuts.
El kit està pensat perquè la persona es pugui fer la prova ell mateix, sense l’ajuda de cap infermer. Conté una bossa amb tancament hermètic “zip”, un escovilló, un tub on s’haurà de dipositar la mostra, una tovalloleta desinfectant i dues etiquetes.

Com es fa l’automostra nasal

El procediment és senzill i cal seguir els passos detallats al propi kit. Un cop rentades les mans i oberta la bossa, s’introdueix l’escovilló uns 2 centímetres per la primera fossa nasal, es gira dins del nas fregant-lo contra les parets durant 5 segons i es retira suaument. Amb el mateix escovilló, s’ha de repetir aquest procediment amb l’altra fossa nasal. Un cop finalitzat, s’introdueix al tub, es tapa i es guarda a la bossa amb tancament per ser retornar al punt de recollida. Cal també col·locar correctament les etiquetes amb codis de barra incloses en el lot d’automostra. El laboratori del Banc de Sang i de Teixits analitzarà les mostres rebudes.
Les persones que hagin participat en el cribratge podran consultar el resultat de la PCR a La Meva Salut entre 48 i 72 hores des de la seva recollida. Si el resultat és positiu, se’ls contactarà des del Servei de Vigilància Epidemiològica per fer l’estudi de contactes i dictar l’aïllament pertinent.

Tallar les cadenes de contagis

Els cribratges permeten “detectar persones asimptomàtiques que, sense saber-ho puguin transmetre el virus”, explica la subdirectora general de Salut Pública, Imma Cervós. Per això mentre s’avança en la campanya de vacunació, els cribratges poden “ajudar a avançar-nos al virus i tallar el màxim nombre cadenes de transmissió de persones asimptomàtiques”. Per això Cervós ha instat tothom dels municipis on es fa la campanya a que hi participin mentre recorda que, a la vegada, “cal mantenir les mesures de protecció de distància social, rentat de mans, ús de mascareta i ventilació dels espais.

Aquest divendres la campanya a les comarques centrals ha començat a Artés

La campanya de cribratges massius amb automostra nasal ha començat aquest divendres a Artés. Al municipi bagenc el centre on s’han de recollir els kits tornarà a obrir a partir de la setmana que ve els dimarts de 10 a 13h i els dijous de 15 a 18h. També al Bages es faran cribratges a dos punts de Manresa: al CAP de la Sagrada Família (Manresa 4), que començarà dimarts que ve i obrirà dimarts de 17 a 19h i els dimecres i divendres de 10 a 12h, i a les Bases de Manresa (Manresa 3), on es distribuiran i recolliran els kits d’automostra els en una carpa instal·lada a l’exterior, els dimarts de 17 a 19h, i dimecres i divendres de 10 a 12h.
A l’Anoia, el punt de cribratge és al nou mòdul habilitat a Santa Margarida de Montbui i a partir de la setmana que ve es faran cribratges dimarts de 15 a 17h i dijous de 10 a 13h.
Torelló és el municipi d’Osona on es farà la campanya d’automostra nasal amb inici dimecres que ve i obertura tots els dilluns, dimecres i divendres de 9 a 11. I a Solsona dilluns i divendres d’11:30 a 14:30h i dimecres de 15 a 18h. A tots aquests punts, s’hi ha de sumar l’Hotel d’Entitats de Berga, amb els horaris esmentats al principi de la notícia.

X