Sensibilitat verbal, però no pressupostària

“El pitjor encara ha d’arribar”. “El cop econòmic de la pandèmia, vindrà quan haguem superat el virus”. No són anàlisis nous. Fa més d’un any que ressonen. I, de moment, no passen d’això: d’anàlisis. Les dues principals administracions del Berguedà han fet dos pressupostos prudents. Han fet servir estratègies diferents, però totes dues porten al mateix lloc: el sector econòmic se sent oblidat.
L’Ajuntament de Berga va aprovar a principis d’any un pressupost absolutament ordinari, tenint en compte que és el del teòric any de la recuperació. El govern va justificar que les inversions extraordinàries sortirien d’aquelles partides que la pandèmia impedís gastar, com ara la de Patum. Van dir, literalment, que el pla de xoc per aquest any sortiria del que “els diners per a la reactivació econòmica sortiran a mesura que es vagin suspenen actes”. I això esperançava el sector econòmic de partides generoses que, finalment, sembla que quedaran a mig camí.
Aquesta setmana la unió de botiguers de Berga ha decidit refusar els diners que els reservi l’Ajuntament per aquest 2021 perquè entenen que no s’està prioritzant prou el comerç. L’única manera de fer-los canviar d’opinió és que el govern municipal sigui més generós en la partida del conveni per aquest any o que, almenys, que atengui algunes de les demandes per millorar l’aspecte la ciutat i, a la vegada, beneficiar el comerç.
La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, entén que la proposta que ha fet a la unió de botiguers és “prou bona” i defensa que, a banda del conveni amb Bergacomercial, té en ment altres campanyes de dinamització comercial que liderarà directament des de l’Ajuntament. Els números del conveni que l’Ajuntament ha proposat aquest any encara no han transcendit, però el 2020 s’enfilava als 20.000 euros. La regidora ha dit a l’Aquí Berguedà que “no hi arriba, però gairebé l’iguala”.
Això a Berga. Però és que l’altra gran administració de la comarca gairebé ha calcat l’estratègia pressupostària. El Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat aquesta setmana un pressupost anual que oblida la promoció econòmica. El pressupost no reflecteix cap aposta per la reactivació, però el president comarcal diu que no se n’han oblidat. Lara va dir al ple de pressupostos que han volgut ser “prudents”, a l’espera que els arribin subvencions d’administracions com la Diputació.
El president comarcal defensa que s’han repetir campanyes com el “Rasca i compra al Berguedà”, ja que entén que han funcionat. La campanya ha propiciat que uns 60.000 euros del Consell i set ajuntaments vagin a parar a les caixes de les botigues, però el balanç final també ha destapat que gairebé la meitat dels vals premiats no es van bescanviar. Sigui com sigui, per repetir una campanya així el Consell no depèn d’ell mateix, sinó dels ajuts que li arribin i, d’entrada, el pressupost no ho contempla. I això que el propi president recalca que “econòmicament no ens ha arribat el pitjor”.
En aquest escenari, la setmana laboral s’ha tancat amb una presentació per la porta gran d’un nou estudi que fixa tot el que ha de fer el Berguedà per recuperar-se industrialment. L’ha liderat la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Agència de Desenvolupament, i s’hi reflecteixen idees que fa mesos -i anys- que ressonen i ressonen, però no passen d’aquí. Un dels deures principals que posa el Pla d’acció resultant és que administracions i empresaris han d’anar a la una. Que al pressupost del Consell hi hagi una partida pel polígon d’Olvan és un principi d’entesa, però el zero que acompanya la partida de promoció econòmica fa d’element discordant.

La notícia més esperada en l’escenari més delicat

Els bars i restaurants podran tornar a servir sopars a partir del 9 de maig. Feia mesos que ho reclamaven i el Procicat ho ha aprovat aquest divendres definitivament. Tot plegat arriba en un moment en què les xifres de contagis s’estabilitzen en una mena d’altiplà que manté neguitosos els sanitaris, però que té moltes notes positives, gràcies, en part, a la vacunació de bona part dels avis i àvies del país.
Al Berguedà, les xifres no són ni molt menys positives. Per primer cop des de finals de gener, s’han diagnosticat més de 70 nous positius en una setmana. I, a l’hospital, ja hi ha deu pacients ingressats per coronavirus, fet que no passava des de mitjans de febrer. Atenent les dades, costa de justificar que la reobertura nocturna de bars i restaurants acabi sent el dia 9 de maig, i no d’abril.
Per cert que l’hospital de Berga ha estrenat la primera ambulància de la Catalunya central que disposa d’un sistema que evita intubacions. Se’n diu oxigenoteràpia nasal d’alt flux i és ideal per traslladar pacients que necessitin ingressar a la UCI d’altres hospitals. Ideal per a Berga, tenint en compte que, amb la pandèmia, el Sant Bernabé s’ha fet un fart d’enviar pacients crítics a Manresa.

X