Endesa es reunirà aquesta setmana amb Gisclareny per desencallar l’arribada de la fibra òptica al poble

La companyia elèctrica Endesa veu factible soterrar la línia de baixa tensió que ha de dur l’electricitat a l’antena que donarà senyal de fibra òptica per ones a les cases de Gisclareny. Fonts de la companyia han explicat a l’Aquí Berguedà que ja tenen propostes sobre la taula per posar-se d’acord amb l’Ajuntament, que lluita per portar electricitat a l’antena des de la tardor passada. Companyia i Ajuntament es reuniran aquest mateix dijous per encaixar postures.
L’alcalde del poble, Joan Tor, va exposar fa setmanes en un Consell d’Alcaldes que feia mesos que no tenia respostes d’Endesa i que, això, havia encallat l’arribada al poble de la fibra òptica per ones. Des d’Endesa asseguren que tots aquests mesos han estat treballant en el projecte tècnic per fer possible el que vol l’Ajuntament. Quan el municipi els va dir que la línia de baixa tensió no podia ser aèria perquè passava per un parc natural, Endesa va enviar el projecte als enginyers per tal que l’adaptessin a les peticions locals.
Ara, Endesa ja té diverses propostes sobre la taula i asseguren que “no hi ha d’haver gaires problemes” per encaixar-les amb el que vol l’Ajuntament. De tot plegat se’n parlarà en la reunió de dijous, que pot suposar un pas gairebé definitiu per portar la fibra òptica al poble més petit de Catalunya. Això sí: de moment serà una fibra òptica per radioenllaç, menys potent que la cablejada, però una de les alternatives més eficaces mentre la fibra per carretera no arriba al poble.
Ara per ara, l’empresa baganesa Cuvic S.L. ja està fent proves en domicilis particulars. Ho fa agafant l’electricitat d’un privat, a l’espera que Endesa pugui instal·lar el comptador a tocar de l’antena emissora. Quan la companyia completi la instal·lació, Cuvic desplegarà l’internet d’alta velocitat a aquelles cases que ho contractin.