La unió de botiguers de Berga critica que “el comerç ha perdut la meitat dels diners que li van prometre” amb la campanya de ‘rasques’ de Nadal

La unió de botiguers de Berga, Bergacomercial, ha destapat, amb els números sobre la taula, que la campanya de ‘rasques’ d’aquest Nadal només ha injectat 24.500 dels 50.000 euros que inicialment l’Ajuntament va prometre invertir-hi. “El retorn no ha estat de l’envergadura que s’havia plantejat. I, el que ens sembla més greu és que el comerç ha perdut aquests diners, ja que han anat a parar directament a la liquidació del 2020”, ha dit el president dels botiguers, Xavi Orcajo, en roda de premsa.
Orcajo, que també presideix la Federació del Comerç Berguedà, ha insistit que “aquests diners havien d’haver anat directament a noves campanyes de dinamització comercial i en molts municipis, com a Berga, no ha passat”. De fet, no hi ha cap dels set municipis participants en la campanya de ‘rasques’ que hagi gastat tots els diners que hi reservava: a Avià han quedat per gastar 1.000 dels 3.000 pressupostats; a Bagà, 2.800 de 10.000 €; a Berga; 25.500 dels 50.000; a Casserres, 600 de 2.500 €; a Cercs, 3.500 de 10.000 €; a Guardiola, 1.500 dels 5.000 € pressupostats; i a Olvan, 1.100 € dels 2.500 previstos per a la campanya.
A Berga, la unió de botiguers ha fet una enquesta entre una setantena d’associats, i els resultats han confirmat el que ja s’esperava la junta: la campanya no ha servit per portar nous clients al petit comerç, sinó que ha fet que els clients habituals aprofitessin els descomptes per pagar menys diners en les seves compres quotidianes. “La campanya ha ajudat a les famílies, més que als comerços. I no hi estem en contra, però sí que creiem que, si aquest era l’objectiu, la partida de diners hauria d’haver sortit d’una altra banda, i no pas dels ajuts a autònoms i empreses”, ha dit Orcajo.
El president dels botiguers també ha retret que, en molts municipis, encara no hi ha un pla de xoc pensat per aquest 2021, “i ja som a juny”. Fins i tot ha apuntat que alguns municipis, com Casserres, han refusat adherir-se a campanyes comercials d’àmbit comarcal sense tenir cap alternativa pensada. I ha reivindicat que “els governs passen, però els botiguers ens quedem, i som nosaltres qui millor coneix la realitat comercial de la comarca”.
Per tot plegat, Orcajo ha demanat que, a partir d’ara, les administracions locals i comarcals escoltin més el teixit comercial a l’hora de fer campanyes de dinamització. I ha recordat que, tot i no compartir el format de la campanya de ‘rasques’ des d’un primer moment, van fer una crida a tots els seus associats a participar-hi fins a l’últim moment. El problema -lamenta- és que no ha estat suficient.

X