Infermeres i infermers del Berguedà podran receptar sense la validació d’un metge a partir de l’1 de juliol

A partir de l’1 de juliol les infermeres i infermers dels centres d’atenció primària del Berguedà podran receptar productes sanitaris com ara bolquers o medicaments bàsics. Fins ara ja era habitual que fessin la proposta de tractament d’aquest tipus de productes, però necessitaven que un metge o metgessa ho validés per poder generar la recepta.
Es tracta del primer pas en l’aplicació de la nova normativa de prescripció infermera, que s’implementarà progressivament a tot el sistema de salut. En una primera fase, els infermers i infermeres podran autoritzar la dispensació de medicaments i productes sanitaris bàsics. I en una segona fase, també receptaran medicaments subjectes al compliment de guies i protocols autoritzats.
La prescripció infermera era una reclamació històrica dels Col·legis Oficials d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC). El col·lectiu considera que la indicació, l’ús, l’autorització i la dispensació de medicaments i productes sanitaris per part de les infermeres i els infermers és “una competència necessària per poder atendre i resoldre necessitats de persones amb problemes de salut”. Els principals objectius són donar seguretat jurídica a una activitat que aquest col·lectiu realitza de manera quotidiana, fer valdre el treball en equip, mantenir la qualitat assistencial i augmentar l’eficiència en el procés de detecció de necessitats dels pacients.