El Govern deixa sense metge tots els dispensaris de l’Alt Berguedà fins al 22 de setembre

Tots els dispensaris de l’Alt Berguedà queden sense metge fins al 22 de setembre. Tota l’atenció se centralitzarà al CAP de Guardiola, ja que tota l’Àrea Sanitària passarà temporalment de 4,5 metges a només tenir-ne 1,5. El motiu, segons el Departament, és que els professionals han de fer vacances. La mesura afectarà els consultoris de Bagà, la Pobla de Lillet, Castellar de n’Hug, Gósol, Saldes, Vallcebre i Sant Julià de Cerdanyola.
El que el Govern no ha tingut en compte és que els 5.400 habitants empadronats a l’Alt Berguedà, a l’estiu es converteixen en més de 15.000. Hi ha càmpings, cases de colònies, hotels, apartaments… I una de les dades més alarmants: dels 150 campaments d’estiu del Berguedà, un 80% són al nord de la comarca.
Quan no s’hi sumen vacances, l’Alt Berguedà disposa de 4,5 metges. El problema és que, quan un d’ells es posa malalt o els toca fer guàrdies a l’hospital de Berga, no els pot substituir ningú i la plaça es perd a l’Alt Berguedà. A banda, el CAP de Guardiola, on hi ha d’haver servei de guàrdia i de nit, ha deixat de tenir metge cada dia i només n’hi ha, amb sort, 3 dies a la setmana.
Per revertir aquesta situació, les administracions de l’Alt Berguedà van aconseguir una reunió amb l’Institut Català de la Salut a la Catalunya central abans de Sant Joan. En aquesta reunió, no només no els van resoldre els problemes, sinó que els van anunciar que l’atenció primària se centralitzaria a Guardiola des del 18 de juliol fins al 22 de setembre.
Per tot plegat, els ajuntaments de l’Alt Berguedà seran en un acte conjunt aquest dimecres, davant el CAP de Guardiola, on es llegirà el comunicat que han fet arribar al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, al Servei Català de Salut i a l’Institut Català de Salut. Al manifest hi exposen les retallades que estan patint els centres d’atenció primària de la zona municipis.

Retallades des del 2015

Des del 2015 aproximadament, la majoria de pobles que formem part d’aquesta àrea sanitària, estan patint retallades en el servei. Primer van ser més lleus, però amb la pandèmia tot es va agreujar fins al punt de deixar la zona sense servei.
Els ajuntaments exposen que, el 2015, tenien dispensaris oberts cada matí, de dilluns a divendres, i almenys tres dies a la tarda. Abans de la pandèmia, i després d’un procés de retallades -lleus, però continuades- es va arribar al punt de disposar de metges només als pobles grans de l’Alt Berguedà. Els petits ja l’havien perdut. Amb l’esclat del coronavirus, els municipis van entendre que quedessin en quadre, però el que no comprenen de cap manera és que encara ara no s’hagi pogut tornar a la situació d’abans de la pandèmia.