Avià demana el retorn dels serveis mèdics previs a l’estat d’alarma

L’Ajuntament d’Avià va aprovar ahir dilluns una moció per demanar a la conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya el retorn dels serveis mèdics previs a l’estat d’alarma decretat per la covid-19 i per la creació d’un pla específic en matèria de salut per garantir l’atenció sanitària als centres d’atenció primària del Berguedà.
Bona part dels serveis mèdics dels municipis del Berguedà van deixar de tenir el servei habitual d’atenció mèdica a conseqüència de l’esclat de la pandèmia de la covid-19 el mes de març de 2020. Després d’aquesta reducció de serveis, el Berguedà ha viscut mesos i mesos de serveis mèdics interromputs, amb tot el que això significa per a pobles amb un alt percentatge d’envelliment. En molts casos, l’atenció mèdica ha hagut de fer-se per via telefònica, cosa que ha causat que es deixessin de fer moltes consultes.
En el cas del centre d’atenció primària d’Avià, molts veïns s’han hagut de desplaçar a altres centres, en aquest cas a Berga, per a fer-se analítiques. La situació del CAP d’Avià encara és més greu, ja que, a part de donar servei als habitants del poble, persones del municipi veí, l’Espunyola, també requereixen aquests serveis que en l’actualitat no s’estan donant.
A més, també s’ha de tenir en compte que a l’estiu hi ha un increment notable de turistes i població de segona residència per l’existència de nombroses instal·lacions com càmpings, cases de turisme rural o pisos turístics. És per aquest motiu que el ple de l’Ajuntament d’Avià va demanar a través de la moció el retorn urgent a la normalitat per la necessitat de disposar dels serveis mèdics habituals,  tenint en compte la composició d’edats de la gent del Berguedà i del poble d’Avià en concret. “Estem convençuts que la planificació de les polítiques públiques i, molt especialment, les que tenen a veure amb la salut de les persones, s’han de plantejar tenint en compte les necessitats del territori i no les necessitats de l’organisme que les planteja”, va afirmar l’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal.
La moció també va aprovar la petició de més recursos amb la finalitat de què els metges que acaben la carrera no hagin de marxar a altres països europeus, on aquest col·lectiu és més reconegut i està més ben pagat que aquí.
Per últim, la moció contemplava que es consideri la sanitat pública un servei essencial, que no sigui subjecte de cap mena de retallada i que es faci un pla específic perquè els CAP de la comarca tornin a funcionar com abans de la pandèmia.

X