El Berguedà ha convertit restes de matèria orgànica en 11 metres cúbics d’adob per a la terra en un any

El Berguedà ha produït 11 metres cúbics d’adob a través del mig centenar de compostadors comunitaris i de càmpings, restaurants i escoles de la comarca, el 2020. Aquest compost l’han utilitzat els mateixos usuaris que composten o bé els respectius ajuntaments per a ús públic. El compostatge és l’única via de gestió de la fracció orgànica de municipis berguedans com Montmajor, Borredà, La Nou, Vallcebre, Saldes, Gósol i Castellar de n’Hug.

El compostatge de matèria orgànica al Berguedà es va iniciar l’any  2010. Consisteix a dipositar matèria orgànica en uns compostadors (unes caixes de color verd) perquè es descompongui i es converteixi en adob per la terra. Periòdicament s’ha de remoure la matèria orgànica i airejar-la per afavorir la descomposició de les restes de menjar o vegetals que s’hi poden dipositar.

Fa més d’una dècada que el Consell Comarcal va apostar per incentivar el compostatge  en una comarca de muntanya amb un elevat nombre de municipis rurals i població disseminada. “El Berguedà és un lloc idoni per aquesta pràctica en la gestió dels residus orgànics” ha assegurat Vicenç Linares, conseller de Medi Ambient en la visita a l’operació de garbellat d’un compostador a Borredà aquest dijous.

Actualment hi ha 36 compostadors comunitaris instal·lats a set municipis berguedans: Montmajor, Borredà, La Nou, Vallcebre Saldes, Gósol, Castellar de n’Hug. Estan col·locats al costat dels contenidors i els veïns hi poden abocar la matèria orgànica. Quan ja és adob, el poden fer servir per a les seves plantes, horts. A més, també hi ha una dotzena més de compostadors ubicats en establiments com càmpings, restaurants i també escoles. En aquest darrer cas, els centres solen lliurar l’adob generat als nens.

Es triga més de mig any a obtenir compost, aproximadament. A la primavera i a la tardor, les persones encarregades de la gestió dels compostadors (compostaires) en fan el garbellat. Aquesta operació consisteix a retirar el compost que ja estigui madur i hagi esdevingut adob. El compost es deixa en unes saques grans al costat dels compostadors amb un cartell que explica què és perquè l’utilitzin aquelles persones que han fet aportacions al compostador. A les escoles, solen fer bossetes perquè els nens se l’emportin a casa.

Els beneficis del compostatge

El compostatge de la matèria orgànica té diferents beneficis. A escala mediambiental, comporta reduir el nombre de tones que  van a parar a l’abocador i s’allarga de vida útil d’aquesta infraestructura. També es redueixen les emissions de gasos d’efecte hivernacle que es generen quan la matèria orgànica va a parar als abocadors. Així es pal·lia l’efecte sobre el canvi climàtic a escala global. El compostatge també comporta reduir la contaminació del sòl associada a la producció de lixiviats, que són els sucs que es generen la matèria orgànica va a parar als abocadors. Quan es composta la matèria orgànica s’obté adob orgànic per a cultius i plantes que millora els sòls i la seva resistència a l’erosió.

També suposa estalviar en els costos de la gestió de residus a més d’obtenir recursos (els composts) a partir de residus (restes de menjar i vegetals) fomentant l’economia circular. Igualment es disposa d’adob orgànic de forma gratuïta.

Una manera d’educar la quitxalla

El conseller Vicenç Linares ha destacat que el compostatge permet “la participació ciutadana d’un projecte comunitari” alhora que es posa l’accent en   “l’educació i sensibilització ambiental sobre la correcta gestió dels residus orgànics”.

Per reforçat el model de compostatge de matèria orgànica al Berguedà,  aquest estiu s’ha ampliat  i es fa al terrenys d’acampada de Sant Joan de l’Avellanet i Riugrèixer, a Bagà.

Aquests dos terrenys d’acampada juvenil gestionats per  Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, reben cada any joves que hi acampen durant el període estival. Es troben dins el parc natural del Cadí-Moixeró, un dels espais naturals més grans de Catalunya.

Cada estiu s’hi duen contenidors específics de cadascuna de les fraccions perquè es pugui fer la recollida selectiva. Aquest any, a més, s’hi han dut compostadors comunitaris per tal que els campaments també puguin fer una correcta gestió de la matèria orgànica, en aquests cas per mitjà del compostatge a les mateixes instal·lacions.

Vicenç Linares ha explicat que d’aquesta manera “els joves poden veure i participar de tot el procés de transformació dels residus orgànics en compost, veient com es tanca el cicle de la matèria orgànica” alhora que se sensibilitzen “sobre la importància d’aquest procés”.

A més a més de la instal·lació dels compostadors, també s’han fet unes jornades de formació per a les persones que gestionen el terreny d’acampada i les arribades dels grups, per tal que puguin fer un bon ús dels compostadors i transmetre els beneficis del compostatge.

Més d’una dècada de servei

Entre 2010-2012 es va implantar el compostatge domèstic donant a les famílies que ho van sol·licitar compostadors. I alhora es van instal·lar compostadors comunitaris en alguns municipis petits, alguns dels quals encara són en funcionament, per gestionar la fracció orgànica dels residus municipals dels veïns. En aquests casos és l’única via de gestió de la matèria orgànica. A més a més també es van posar compostadors a algunes escoles que ho van sol·licitar.

L’any 2014 es va impulsar el compostatge en altres nous domicilis mitjançant l’entrega de compostadors, ampliant així el nombre de compostaires a la comarca. I finalment a 2017 es va fer un projecte per dur el compostatge a algunes instal·lacions turístiques particulars, com ara els càmpings i les cases de turisme rural, i també un de rotatori al centre de Camadoca.

X