L’aiguat de dijous a Berga va complicar (encara més) l’entrada i sortida del veïnat de Noet

L'accés per la zona de la depuradora va quedar intransitable per l'aigua que hi passava i el pont de la Fàbrega continua tallat per obres

Aquest dijous el veïnat de Noet es va quedar durant hores sense un accés més. Des de l’estiu del 2020 i també per culpa d’un aiguat, ja hi ha tallat el pont de la Fàbrega, que dona accés al veïnat des del Menfis. I aquest dijous l’aigua també va fer impossible accedir a les cases de la serra de Noet a través de la carretera de la depuradora.

“L’aigua travessava el camí amb una força i un cabal que ens va sorprendre a tots”, ha explicat a l’Aquí Berguedà el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra. De fet, quan va esclatar l’aiguat de primera hora de la tarda, ja hi havia un treballador de l’Ajuntament a la zona perquè les pluges de la nit anterior havien afectat l’accés i es volien evitar noves afectacions. Però no hi van ser a temps.

La maquinària no ha pogut tornar a la zona fins aquest divendres al matí i ahir al vespre, hores després del diluvi, encara no era segur passar pel camí. El regidor Serra ha admès que “era un punt crític” i per això s’ha establert com “la prioritat màxima dels serveis municipals”. Aquest divendres s’ha fet una neteja a fons per treure les restes de brutícia que es van acumular al tub que s’emporta l’aigua. Amb aquesta actuació, els cotxes poden tornar a circular per l’accés.

Amb aquest accés desbordat per l’aigua i amb el pont de la Fàbrega en obres, l’alternativa per als veïns de la serra de Noet era arribar a casa des del terme municipal d’Avià. Pel que fa al pont de la Fàbrega, les obres han començat aquest setembre, un any i dos mesos després de lesfondrament, i l’Ajuntament confia poder reobrir-hi la circulació el novembre.

El veïnat va ser una víctima col·lateral de l’aiguat. Era una zona delicada perquè totes les rases de la Valldan hi van a parar, i les afectacions deixen clar que a la Valldan hi va ploure més que en cap altre punt de la ciutat. De fet, fonts dels Bombers han confirmat a l’Aquí Berguedà que gairebé tots els avisos que van rebre durant la tarda van ser a la zona de la Valldan.

Un arbre caigut al passeig dels Abeuradors

Aleix Serra, que va resseguir la zona per comprovar quines destrosses hi havia hagut, ha explicat que la majoria d’afectacions tenen a veure amb l’entrada d’aigua en garatges particulars i amb l’esllavissada de camins. En aquest últim aspecte, Serra ha explicat que diversos particulars van començar a treballar ahir a la tarda per treure la terra que s’havia acumulat en zones com el camí ral de Cardona. Aquest matí s’hi ha afegit la maquinària de l’Ajuntament.

A banda, un pi de grans dimensions va caure ahir a mitja tarda a l’entrada del passeig dels Abeuradors, a tocar de la carretera de Solsona. Per sort, la caiguda no va atrapar ni cotxes ni persones. Això sí, el passeig va quedar tallat uns minuts fins que la brigada va poder treure l’arbre del mig de la via.

El setembre més plujós dels últims 66 anys

El regidor Serra, meteoròleg de professió, ha matisat que episodis com el d’aquesta setmana no són, ni de bon tros, habituals. De fet, ha explicat que aquest setembre ho té gairebé fet per convertir-se en el més plujós dels últims 66 anys (des que es tenen dades). Encara queden gairebé quinze dies per tancar el mes i aquest setembre ja se situa gairebé en els 222 mm que es van acumular a la ciutat el setembre del 1959, que fins ara era el més plujós.

FOTO. @RUBEDABARNIOL (TWITTER)

X