Surten a concurs les obres per portar serveis a les cinc primeres parcel·les del polígon d’Olvan

La comarca ha demostrat a l’Incasòl que hi ha, com a mínim, 8 empreses amb projectes reals que necessiten espais al polígon d’Olvan i no en tenen

El polígon d’Olvan començarà a rebre empreses el 2022. El Consorci urbanístic pel desenvolupament del sector d’activitats econòmiques Rocarodona-Olvan acaba de treure a concurs les obres per portar serveis (aigua, llum, fibra…) a cinc parcel·les del nou polígon, que fa més d’una dècada que no passa de ser un somni. És el pas previ per començar a vendre parcel·les a les empreses que hi vulguin edificar naus.

L’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat, i el president del Consell Comarcal, Josep Lara, han explicat a l’Aquí Berguedà que aquesta és l’última fase per donar sentit a unes tres hectàrees de polígon. És la primera de les tres subfases en què es divideix la primera portada de serveis. En total, sumant les tres subfases, es preveuen enllestir entre 15 i 16 hectàrees de terreny industrial per tal que, després, les empreses les puguin comprar i alçar-hi les seves infraestructures.

L’Incasòl -que és qui porta la veu cantant en aquest procés, ja que també és qui té un percentatge més gran d’accions dins el consorci urbanitzador- treballa per poder començar la portada de serveis a finals d’any i entregar les primeres cinc parcel·les durant la segona meitat del 2022. Aquesta primera portada de serveis costarà 618.464,91 euros, amb l’IVA inclòs.

L’objectiu comarcal és, ara, accelerar les altres dues subfases

L’Ajuntament d’Olvan i el Consell Comarcal del Berguedà, els altres dos actors del consorci urbanitzador, han demostrat a l’Incasòl que, ara mateix, hi ha com a mínim 8 empreses que tenen un projecte fet per desplegar el seu negoci al polígon d’Olvan, però no ho poden materialitzar perquè no hi ha naus disponibles. “Són projectes reals, palpables. Fins i tot el mateix Incasòl ha quedat sorprès de la demanda que hi ha”, ha assegurat l’alcalde d’Olvan.

Prat, a més, ha advertit que tots són projectes berguedans, d’empreses que ja són a la comarca i que volen ampliar les seves instal·lacions. Ara bé, ha afegit que molts d’aquests negocis depenen d’empreses molt més grans que “si no ho fan aquí, ho faran en un altre lloc, i els corre pressa resoldre-ho”. Per això, explica l’alcalde, “és important ser àgils perquè és una qüestió de retenir talent al Berguedà”.

Per tot plegat, ara el principal objectiu de l’Ajuntament d’Olvan i el Consell Comarcal és que s’agilitzin les altres dues subfases de la portada de serveis. Ja ho han demanat a l’Incasòl, que s’ha compromès a estudiar-ho. I esperen que en la pròxima reunió, que probablement serà a l’octubre, l’Incasòl els digui si hi ha possibilitats d’anar més a la idea o no.

La solució és posar-se d’acord amb Endesa

L’alcalde d’Olvan ha assenyalat que en aquests moments el principal escull és entre l’Incasòl i Endesa. S’han de posar d’acord sobre com porten la llum a les quinze hectàrees que inclou la fase 1 del desplegament.

Inicialment Endesa va plantejar que, per fer-ho, calia construir una subestació que donés servei a tot el polígon. Aquesta subestació valia uns 2 milions d’euros i suposaven una obra que endarreria els terminis fins a l’abril del 2024. “No ens agrada. És massa enllà, no podem esperar tant”, constata l’alcalde d’Olvan.

La solució sembla que pot passar per evitar fer tota aquesta subestació de cop i anar construint l’entramat elèctric sobre la marxa, a mesura que es vagi ampliant el polígon. Això acceleraria les altres dues subfases del desplegament i tant l’Ajuntament com el Consell Comarcal confien que no caldria esperar fins al 2024, ni de bon tros. A més, a l’Incasòl també li interessa perquè ja sap que hi ha empreses que esperen amb candeletes una parcel·la al polígon d’Olvan per instal·lar-s’hi.

X