Els contagis es posen a lloc: el Berguedà passa de 100 casos setmanals a 20 en menys de quinze dies

Entre el 4 i el 10 d'octubre, s'han detectat a la comarca una vintena de casos. Són gairebé una cinquena part dels que s'hi van detectar dues setmanes enrere

Laboratori Covid. GEMMA TUBERT / ACN

El Berguedà torna a tenir controlat el virus. Entre el 4 i el 10 d’octubre, s’han detectat a la comarca una vintena de casos. Són gairebé una cinquena part dels que s’hi van detectar dues setmanes enrere: del 24 al 30 de setembre n’hi va haver 102.

El brot a l’Escola Xarxa de Berga, on s’han detectat 74 positius en l’últim mes, va disparar de manera irreal les xifres a la comarca. Els positius existien, però la situació no era tan alarmant com podien reflectir les dades, ja que en menys d’una setmana el virus va estar controlat al centre educatiu i no va fer taca d’oli en cap altre gran focus de contagi. Ara, aquest brot a l’Escola Xarxa agonitza: els últims 10 dies tot just hi ha hagut 9 positius (5 alumnes i quatre docents). Tots 9 segueixen confinats, però s’espera que en els pròxims dies tornin a l’escola.

Fora d’aquest brot en el marc de la tornada a l’escola, hi havia ben poca cosa. La resta de centres educatius de la comarca continuen estabilitzats: segons les dades de la Generalitat, ara mateix només hi ha una persona confinada per donar positiu a l’Escola Sant Joan de Berga i una altra, a l’Institut Fontdevila de Gironella. En cap dels dos centres la situació s’ha descontrolat, ni de bon tros.

I és que en les últimes setmanes l’atenció s’ha centrat a les escoles i els instituts, perquè fora d’aquests punts pràcticament no hi ha hagut casos. Les dades dels últims dies ho confirmen: ara que ja no hi ha focus calents a les aules, amb prou feines es detecten casos. Dimecres 6 d’octubre es van detectar quatre casos a tota la comarca, entre les gairebé 150 PCR o tests d’antígens que es van fer. L’endemà, dijous 7, no se’n va detectar cap, havent fet 58 PCR i 46 testos. Divendres se’n van trobar 3, després de fer 51 PCR i 61 testos. I dissabte i diumenge no es va registrar cap nou contagi, tot i que és cert que el nombre de proves o tests fets va caure en picat: tot just se’n van fer 40 en tot el cap de setmana.

La situació és molt diferent que la de finals de setembre. El dia 24, per exemple, es van fer 135 proves o tests i es van diagnosticar 22 casos de Covid. El 27 de setembre, les 233 proves que es van fer van servir per detectar 24 positius nous. I el 28 de setembre, es van haver de fer 465 PCR i es van detectar 29 portadors del virus nous. A poc a poc, i sobretot a mesura que la situació a l’Escola Xarxa s’ha controlat, aquestes xifres han anat caient fins a la residualitat actual.

L’obertura de l’oci nocturn no ha empès els joves berguedans a vacunar-se

Les dades de vacunació d’aquesta última setmana són molt similars a les de les anteriors. Quan més vacunes es van posar va ser dijous i divendres passat, però la tendència i el nombre de dosis administrades són pràcticament calcats als registres d’una setmana abans.

Tot això després que arreu del país s’hagi notat un augment de la vacunació per part dels joves. Els experts ho associen a l’obertura de l’oci nocturn i les normes que cal seguir per gaudir-ne. Per entrar a les discoteques, cal presentar un certificat que asseguri que es porta la pauta sencera de vacunació, que s’ha superat la covid en els últims sis mesos o que s’ha fet una PCR negativa durant les últimes 72 hores o un test d’antígens negatiu durant les últimes 48. Al Berguedà, però, les xifres de vacunes diàries continuen com abans: misèria i companyia.

X