El PSC denuncia que els ajuts per a les colònies industrials del Berguedà de l’última dècada són “insuficients” i disten molt del compromís que la Generalitat va adquirir amb la comarca el 2007. Aquell any es va aprovar el pla director urbanístic de les colònies del Llobregat amb l’objectiu de protegir-les i revitalitzar-les. A través d’aquell pla, el Govern preveia destinar tres milions cada any per fer millores a les antigues colònies tèxtils i fer-ho durant 10 anys. Però la realitat ha acabat sent una altra.
El Govern ha invertit 216.000 euros a Cal Pons (Puig-reig) entre el 2018 i el 2020, després que fa tres anys el conjunt de la colònia fos declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Aquesta declaració ha servit per injectar importants quantitats de diners a la colònia, però el compromís dels 3 milions anuals segueix molt lluny de complir-se perquè a la resta de colònies les inversions són molt menors i, en alguns casos, nul·les.
Entre el 2016 i el 2018, el Govern va invertir 73.500 euros a la rehabilitació de la Torre Nova de Cal Pons. Més endavant, i gràcies a la declaració com a BCIN, la rehabilitació de la Torre Nova va rebre uns 130.000 euros més, que formen part dels 216.000 € esmentats en l’anterior paràgraf. Els gairebé 90.000 restants (fins als 216.000) van servir per rehabilitar l’edifici del Batan i les Cardes, l’any passat.
Fora d’això, misèria. El 2018 el Govern va invertir 15.000 euros a Sant Corneli de Cercs en concepte de difusió, promoció i posada en valor del patrimoni de la colònia minera. L’any següent hi va invertir la mateixa quantitat. I el 2020, la inversió va pujar de 15 a 20.000 euros.
A Castellar de n’Hug, la colònia Asland va rebre 16.200 euros el 2018 per difondre els elements patrimonials del Clot del Moro i l’any següent en va rebre 11.500 amb la mateixa finalitat. I tornant a Puig-reig, Cal Vidal va rebre 9.200 euros de la Generalitat fa tres anys per traslladar i reubicar maquinària d’interès patrimonial en un nou espai visitable de la colònia. A banda, el Govern ha cofinançat el llibre ‘Les colònies industrials de la Conca del Llobregat, 150 anys d’història’, aportant-hi poc més de 15.000 euros.
Totes les quantitats, sumades, no arriben a 400.000 euros en els darrers cinc anys. El compromís del 2007 era invertir 3 milions anuals durant 10 anys.
Sense convocatòries per aspirar a injeccions
Tot plegat són dades que surten directament del Departament d’Empresa i Treball. El grup parlamentari del PSC ha demanat els números al Govern i el conseller de l’àrea, Roger Torrent, li ha respost amb uns comptes als quals han tingut accés els mitjans de comunicació locals.
Amb els números sobre la taula, els socialistes retreuen al Govern que no hi ha hagut les convocatòries promeses per tal de poder optar a les injeccions de diners per a les colònies. Quan es va aprovar el Pla, es va consensuar que els ajuntaments s’haurien de presentar a línies d’ajuts públics amb projectes concrets, però aquestes convocatòries han brillat per la seva absència.
Els socialistes consideren que la inacció del Govern afavoreix a la degradació de les colònies i també fan el seu particular compromís: faran un seguiment i control dels ajuts de cara als pressupostos de l’any vinent per evitar que es repeteixin les mínimes ajudes dels últims anys cap a les colònies.