Primeres pistes sobre com serà el nou sistema de recollida de residus als pobles petits

Els contenidors seran més grans, funcionaran amb tecnologia i caldrà identificar-se per dipositar-hi residus, de manera que se sabrà qui recicla bé i qui no

Primers apunts sobre com serà el nou sistema de recollida de residus als pobles petits. Els actuals contenidors s’ampliaran (de 1.100 litres a 3.000), de manera que els camions hi aniran menys sovint a buidar-los. A més, els contenidors tindran un sistema tecnològic que avisarà l’empresa de recollida quan s’hagin de buidar.

Aquest dijous, al Consell d’Alcaldes, s’ha explicat que el Consell Comarcal demanarà una subvenció amb la idea que cobreixi més d’un 30% de la inversió que es necessita per desplegar el model. És una convocatòria que treu cada dos anys l’Agència Catalana de Residus, però que aquesta vegada ofereix una quantitat de diners molt més gran perquè s’hi han inclòs fons europeus dels Next Generation. En total, l’ACR repartirà uns 22 milions d’euros i el Consell Comarcal plantejarà un projecte per aconseguir recollir més matèria orgànica que pretén aconseguir uns 900.000 euros, com a molt.

Aquests diners serviran per finançar aproximadament una tercera part del desplegament, segons els primers càlculs del consell. D’aquesta manera, després caldrà buscar les dues terceres parts restants, que s’enfilaran per sobre del milió i mig a l’espera del dimensionament definitiu de l’operació.

Amb la mirada posada al pagament per generació

La persona que els pròxims dies redactarà el projecte per presentar a la convocatòria l’ha explicat aquest dijous als alcaldes. Ha detallat que es tracta d’una proposta comarcal que ha de servir per polir el porta a porta als municipis que l’apliquen des del 2018, però també ha de servir per desplegar el nou sistema de residus als municipis petits.

El denominador comú és el pagament per generació. El conseller comarcal de Medi Ambient, Vicenç Linares, ha explicat a l’Aquí Berguedà després de la reunió que “cal aplicar millores a les illes d’emergència dels municipis del porta a porta, per intentar que s’hi recicli igual de bé que quan baixem la brossa a la porta de casa”.

A banda, i pel que fa als pobles petits, s’hi posaran contenidors més grans per reduir la freqüència de la recollida. Cada contenidor tindrà un sistema electrònic que obligarà el ciutadà a identificar-se cada vegada que hagi de llançar residus a un contenidor. Així, es detectarà qui recicla bé i qui genera més resta.

Però la presentació de la candidatura a la subvenció és tot just el primer pas. Després caldrà veure si l’accepten, seguir treballant a polir els serrells del model i continuar buscant la resta de diners necessaris per desplegar el model.