El Servei d’Informació i Atenció a les dones del Berguedà ha duplicat el nombre d’atencions en 10 anys

La consellera d'Atenció a les Persones, Anna Maria Serra, en roda de premsa. CCBERGUEDÀ

En els darrers deu anys, el nombre de dones ateses al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Berguedà s’ha duplicat i aquest 2021 supera el centenar d’atencions. Així ho ha explicat aquesta setmana, Anna Maria Serra, la consellera de Polítiques d’Atenció a les Persones i Igualtat, en una roda de premsa per fer balanç d’aquest servei amb motiu de la setmana del 25-N, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones.

El SIAD està ubicat al Consell Comarcal, l’ens que el gestiona. És un servei d’informació, assessorament, atenció i acompanyament amb relació a l’exercici dels drets de les dones en tots els àmbits relacionats amb la seva vida laboral, social, personal i familiar.

La consellera Anna Maria Serra ha explicat que “hem volgut fer valdre la feina que es realitza des del SIAD” un servei integral que treballa per atendre les dones i els fills i filles víctimes de la violència masclista.

La consellera Anna Maria Serra ha explicat que aquest 2021 el SIAD ha atès a més d’un centenar de dones. D’aquestes, 65 han patit situacions de violència masclista. En aquesta dècada s’han atès un mitjana de 30 casos nous anualment.

L’edat mitjana de les dones ateses és de 40 anys. Des del 2011 fins ara la franja d’edat més atesa és la d’entre 30 a 45 anys i la segueix la de 46 a 55. Es constata que les dones més grans i les més joves accedeixen menys al servei.

Un 70% de les dones ateses són de nacionalitat espanyola seguides de les originàries de països d’Amèrica Llatina (16%), un 10% del Marroc i un 2% de diferents països d’Europa.

El Servei d’informació i Atenció a les Dones del Berguedà es coordina amb la resta de serveis de la xarxa, per dinamitzar i impulsar la coordinació i la col·laboració amb tots els agents comunitaris.

Atenció psicològica infanto-juvenil a prop de casa

L’any 2016, el SIAD comença a oferir atenció psicològica per a fills i filles en situació de violència masclista. Així s’afavoria aquelles mares que no podien desplaçar-se al servei d’intervenció especialitzada, per tal que les seves criatures rebessin atenció per a la recuperació de les conseqüències i danys causats per la violència masclista, a la mateixa comarca, ja que el servei de referència en aquell moment estava ubicat a Igualada i actualment està a Manresa.

La consellera Anna Maria Serra ha explicat que amb aquesta atenció “s’ha pogut donar resposta a la necessitat de moltes situacions de violència” i ha pal·liat un dèficit ja que el Berguedà “quedava lluny dels serveis especialitzats i les víctimes podien quedar desateses”.

Allotjament urgent per violència masclista

Aquest any, 6 dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles han estat allotjades de forma urgent als diferents recursos dels que disposa el Consell Comarcal del Berguedà.

Des del 2016 fins a data d’avui s’han atès 47 infants i joves, fills i filles de dones en situació de violència masclista.

Informació, atenció psicològica i assessorament

A través del SIAD s’ofereix informació general d’interès per a les dones , atenció psicològica per elles i pels seus fills i filles i assessorament jurídic. El servei coordina projectes i campanyes de sensibilització i prevenció de les violències masclistes, es desenvolupen accions per a promoure la igualtat de gènere, es fan formacions per a professionals i es fan activitats dirigides a dones. També s’impulsen protocols d’abordatge integral de les violències masclistes. I s’acompanyen dones en situació d’urgència. Se’ls ofereix allotjament que es gestiona conjuntament amb el departament de Serveis Socials. Les professionals que donen atenció i assessorament són dues psicòlogues i una jurista.

El SIAD pot atendre qualsevol situació que pateixin les dones, pel fet de ser-ho. La consellera Anna Maria Serra ha explicat que “al llarg de la vida les dones pateixen discriminacions i violències, moltes vegades invisibilitzades, normalitzades i naturalitzades, causant-los dificultats, malestars i necessitats que s’han de poder atendre”. Així es contribueix  “al benestar de les dones i a l’assoliment d’una societat més justa i igualitària”. En aquest sentit ha explicat que al SIAD “s’atenen totes les violències masclistes, ja que aquestes són diverses, i interactuen cadascuna de les formes amb els diferents àmbits en que es produeixen”. Ha exposat que les formes de violència “són la física, la psicològica, la sexual, la obstètrica i vulneració de drets sexuals i reproductius, econòmica, digital, de segon ordre ( és l’exercida contra les persones que donen suport a les víctimes de violència masclista) i vicària ( l’exercida contra els fills i filles amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare)”.

Els àmbits són diversos també, ja que la violència pot patir-se des de diferents àmbits, com el de la parella, familiar, laboral, social o comunitari, digital, institucional, vida política i esfera pública i educatiu.

Els orígens del SIAD

Des del 2006, les dones del Berguedà tenien un servei propi, el Punt d’Informació i Atenció a les Dones gràcies a un conveni entre l’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà. A partir del 2011, es produeix la constitució com Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Així passa a formar part de la nova estructura de recursos de la Xarxa d’atenció i recuperació integral per a dones en situació de violència masclista de Catalunya.

X