Junts per Berga insta el govern a regular l’escalada a Queralt

El regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, respon que "és un procediment llarg" i defensa que està consensuant la modificació amb els escaladors i l'ecologisme

Junts per Berga demana a l’equip de govern de la CUP i ERC que compleixi el que va prometre el desembre del 2020 i revisi els usos del POUM a Queralt per regular-hi l’escalada. El principal grup de l’oposició reclama, a més, que es vagi “un pas més enllà” i s’hi instal·li una via ferrada que sigui “un atractiu pel turisme familiar i que dinamitzi l’oferta esportiva”.

Junts per Berga ho diu en un comunicat que ha fet arribar als mitjans de comunicació i on defensa que la via ferrada serviria per “generar una inèrcia positiva, pensant en quan es recuperi l’hostatgeria i el servei de bar, un cop es desencalli el litigi amb Inberga Tur”.

Preguntat per l’Aquí Berguedà, el regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, ha retret a l’oposició que els acusi novament de prohibir l’escalada: “No som els dolents de la pel·lícula. L’escalada està prohibida al POUM i nosaltres ho vam posar de manifest perquè tothom en fos coneixedor, tot i que també vam afegir que teníem la voluntat de valorar els canvis que es poguessin fer”.

Des d’aleshores, s’han fet diverses reunions amb escaladors i entitats ecologistes per buscar l’encaix entre l’escalada i el medi natural. Segons Escútia, “hem inventariat quines vies actives hi ha equipades i, d’acord amb això, hem analitzat quines s’utilitzen i quines no”. Després, ha afegit el regidor, “s’ha estudiat quines vies tenen afectació en la flora i la fauna i quines no, i també s’ha analitzat quines poden suposar un risc per a la seguretat de les persones”.

De tot plegat, n’ha sortit una conclusió conjunta entre ajuntament i escaladors: “Cal afinar els espais d’escalada. Hi ha algunes vies d’escalada que s’han d’eliminar per risc que comporten per a les persones, per l’afectació que tenen en la fauna, o perquè no s’utilitzen. En canvi, n’hi ha d’altres que no són al POUM i que demanaríem la inclusió”.

Ara bé, Escútia matisa que “és un procediment llarg”. Sobre si la modificació del POUM es podrà materialitzar aquest mandat, el regidor dubta: “Que es podrà encaminar, sí; materialitzar, no ho sé”. I apunta que l’última paraula la tindrà la Generalitat, però abans “caldrà valorar tots els elements i fer una proposta que s’ajusti al màxim a la realitat i que se’n pugui justificar la necessitat”.

“Si ha de convertir Queralt en un PortAventura de muntanya, no”

Sobre la via ferrada, el regidor també té dubtes. A Escútia li preocupa especialment que accions com la via ferrada fomentin la massificació de la zona, que -recorda- “és un espai de la Xarxa Natura 2.000 i té un interès natural, que hauria de prevaldre per sobre de tot”.

En aquest sentit, el regidor defensa que “si el que pretenem és que vingui gent en autocars a fer pressió sobre el territori per divertir-se i convertir Queralt en un parc temàtic, en un PortAventura de muntanya, jo no en soc partidari”. Ara bé, Escútia també apunta que “si la via ferrada s’agafa per una via pedagògica i de foment de l’aprenentatge natural, es pot valorar”. Sigui com sigui, el més calent és a l’aigüera.

X