L’ecologisme celebra la regulació de l’escalada a Queralt, però defensa un encaix de la biodiversitat amb l’activitat esportiva

Regulació sí, escalada també. El Grup de Defensa de la Natura al Berguedà ha emès un comunicat en les últimes hores on celebra que l’Ajuntament de Berga vulgui regular l’escalada a Queralt, però matisa que caldrà “analitzar detalladament cada sector o via per tal que la regulació estigui ben fonamentada amb criteris científics”.

El moviment ecologista dona suport a la regulació perquè entén que “una de les motivacions principals és la preservació de la biodiversitat característica de la Serra de Queralt”. Tot i això, també recalquen que “el Berguedà és una comarca amb un vessant esportiu, en aquest cas l’escalada, que igualment cal preservar”.

En aquest sentit, asseguren que en molts llocs del Berguedà es pot practicar l’escalada sense regulacions, malgrat que la disciplina ha experimentat un creixement exponencial de practicants en els últims anys que ha implicat l’equipament de centenars de vies. Amb tot, entenen que “en les rutes més clàssiques on no hi ha equipament fix instal·lat no s’han donat escenaris de massificació ni d’impacte pronunciat a la roca” i, per això, defensen que s’apliqui una regulació que vetlli perquè hi segueixin havent aquests escenaris que propiciïn la pràctica sense massificació ni impacte a la roca.

En un comunicat, el Grup de Defensa recorda que Catalunya ha perdut un 25% de la biodiversitat, un fet quer consideren “greu i preocupant”. No ho associen directament a l’escalada perquè asseguren saber que “bona part dels escaladors són coneixedors de la importància de preservar certs hàbitats naturals i probablement les pràctiques que tenen són molt respectuoses amb l’entorn natural”. Tot i això, insisteixen que “hi ha situacions on cal restringir la presència humana en certs períodes de la temporada, per tal de preservar tresors naturals que es troben a casa de tots els berguedans”.

X