Carles Seuba presenta a casa un documental sobre el suïcidi

El documentalista d'Avià explicarà els detalls de la seva última creació a la sala gran de l'Ateneu, aquest dissabte, 22 de gener, a partir de les 7 de la tarda

Víctor Serrano i Thaïs Tiana, psiquiatre i psicòloga de l'Hospital de Sant Pau, durant la gravació del documental. CEDIDA

L’avianès Carles Seuba presenta el seu últim producte audiovisual. És un documental sobre el suïcidi. Dura 30 minuts i és una versió reduïda d’una sèrie documental que ha fet gràcies a una campanya de micromecenatge a la plataforma L’Aixeta. Aquest dissabte, 22 de gener, el documental de mitja hora es presentarà a la sala gran de l’Ateneu d’Avià en un format que el mateix Seuba confia que es repetirà en altres punts de la comarca i també de fora.

La presentació anirà a càrrec de Patrocini Canal, l’alcaldessa d’Avià. Posteriorment, hi haurà una taula rodona en la que hi participaran Rosa Garcia, presidenta de l’entitat Trebolmente, Associació de Salut Mental en primera persona; Judit Pons, que és especialista en salut mental; i Ivette Nadal, que és la conductora de l’audiovisual. Moderarà la taula Charo Díez, que és vicepresidenta de Salut Mental Associació de Familiars i Amics del Berguedà (Asfam) i presidenta de l’Associació de Familiars d’Afectats per Transtorns de Conducta (Afatrac).

A l’acte també hi participarà Carles Seuba, que explicarà els orígens d’aquest projecte i com s’ha pogut materialitzar. Durant l’acte, s’emetrà el documental de mitja hora, que Seuba ha definit com “un seguit de fragments que permeten fer-se una idea del que apareix a la sèrie”. En aquests moments, la sèrie està disponible a la plataforma L’Aixeta, però només la poden veure els mecenes que han finançat la seva producció. “S’han publicat tots els episodis, excepte l’últim, i de moment s’ha obert només als mecenes perquè puguin ser els primers a gaudir-ne”, ha detallat el documentalista.

Ivette Nadal, conductora de l’audiovisual. CEDIDA

La sèrie

Seuba ha afegit que la temporada dedicada al suïcidi és tot just la primera d’un projecte “molt més gran”. La sèrie es diu ‘De tu a tu’ i pretén parlar de temes tabús o aspectes dels quals no se’n parla prou. La temporada sobre el suïcidi dura 80 minuts i es divideix en diferents capítols per posar l’accent en els diferents vessants del suïcidi.

De cara a la segona temporada, Seuba -a través de la seva productora, Fina Films- té sobre la taula fins a quatre temàtiques a escollir: el futur digital, els abusos en el món de l’espectacle, les desaparicions anuals de menors i l’amiguisme en el món de l’art contemporani. Segons ha dit ell mateix, el rodatge començarà en els pròxims mesos i la temporada hauria de veure la llum en el decurs d’aquest any.

Un llargmetratge per presentar a festivals internacionals

Pel que fa a la temporada sobre el suïcidi, la següent fase serà la producció d’un llargmetratge que rondarà l’hora i mitja de durada. Encara queden alguns aspectes per gravar, però Seuba confia que pugui veure la llum cap al maig. Aleshores té previst presentar-lo a festivals internacionals.

Carles Alastuey, psicopedagog i portaveu de l’associació Després del Suïcidi (DSAS), durant el rodatge del documental. CEDIDA

Una eina per visibilitzar el problema

L’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, ha fet valdre que el poble pugui acollir la presentació del documental el 22 de gener. “La Covid-19 ha fet aflorar
importants problemes de salut mental com aquest, especialment entre el col·lectiu dels més joves”, exposa.

Segons el departament de Salut de la Generalitat, el suïcidi és la principal causa de mort no natural i la segona causa de mort en joves d’entre 15 i 29 anys a Catalunya, concretament 2,39 morts per cada 100.000 habitants. L’alcaldessa d’Avià ha dit que treballs com aquests “ajuden a visibilitzar aquesta problemàtica i que tothom en sigui més conscient”. Canal també ha destacat el fet que l’obra l’hagi impulsat un veí del poble que és autor de diferents treballs documentals sobre diverses temàtiques.