El Consell Comarcal reclama que els estudiants del Berguedà puguin rebre més ajuts per viure lluny de les universitats

L'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) ofereix un ajut als estudiants de l'Alt Pirineu, la Vall d'Aran i el Solsonès per la mala comunicació que tenen amb les universitats, però s'oblida del Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa, que ho reclamaran

Un bus, passant per Gironella. RICARD CODINA

L’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat disposa d’una línia d’ajuts per compensar les famílies de l’Alt Pirineu, la Vall d’Aran i el Solsonès pels malabars viaris que han de fer per arribar a les universitats. El Berguedà no està inclòs en aquesta línia d’ajuts i el Consell Comarcal creu que és injust. Per això demanarà a l’AGAUR que recapaciti i permeti als estudiants berguedans poder optar, també, a la subvenció. El govern comarcal sotmetrà la proposta a aprovació, al ple d’aquest dimecres, 26 de gener.

El president comarcal, Josep Lara, ha explicat que han detectat la injustícia i faran front comú amb les comarques del Ripollès i la Garrotxa per reclamar que tots tres territoris siguin contemplats en la línia d’ajuts. Segons Lara, “aquestes subvencions ajudarien a garantir l’equilibri territorial i la igualtat d’oportunitats” dels estudiants del Berguedà que viuen lluny dels centres universitaris. Lara, a més, ha dit que aquest fet “no ha de suposar un impediment per a la formació dels universitaris berguedans amb relació als que viuen a les comarques de l’Alt Pirineu”.

El president comarcal ha insistit que el Berguedà és lluny dels centres universitaris de Catalunya i no té bones comunicacions per arribar-hi. Per això creu que les circumstàncies dels estudiants berguedans són “molt similars o pitjors que la resta de comarques que sí que formen part de les bases de la convocatòria” i que, en canvi, sí que poden gaudir de les ajudes.

2.000 euros de subvenció per estudiant, com a màxim

Segons les bases de la subvenció a la qual es refereix el Consell Comarcal, l’import màxim que pot rebre un estudiant que se’n beneficiï és de 2.000 euros. Per aspirar a rebre els diners, cal que l’estudiant demostri amb documentació oficial que viu a l’Alt Pirineu, la Vall d’Aran o el Solsonès. També cal estar matriculat en un centre universitari que imparteixi les classes presencialment. I finalment, cal haver superat el 80% de les matèries el curs anterior en el cas d’estudis d’arts i humanitats, ciències, ciències de la salut i ciències socials i jurídiques, o bé un 60% dels crèdits en estudis d’enginyeries i arquitectures.

Facilitar els desplaçaments dels estudiants

El conseller comarcal de Transport i Mobilitat, Abel Garcia, ha recordat que el 2019 es va crear una nova línia de bus entre Berga i la Universitat Autònoma de Barcelona en període lectiu (vegeu horaris AQUÍ). A més, el Consell també va potenciar les comunicacions per poder accedir a la Universitat de Vic. Segons Garcia, tot plegat “intenta pal·liar el greuge que suposa per a la comarca no tenir un grau universitari”.

X