L’Ajuntament de Berga acorda amb les comparses preparar una Patum amb “una certa normalitat”

El govern municipal ja havia dit a finals d'any que tenia la intenció d'organitzar una Patum el més similar possible a les d'abans de la pandèmia, però el debat havia quedat aparcat per la sisena onada de Covid-19

L’Ajuntament de Berga ha acordat amb les comparses començar a preparar “un escenari de Patum 2022 amb una certa normalitat“. És la principal conclusió de la reunió del Patronat de la Patum de divendres, “atès que tot sembla indicar que la situació actual de la pandèmia s’està estabilitzant”.

El govern municipal ja havia dit en més d’una ocasió a finals d’any que tenia la intenció d’organitzar una Patum el més similar possible a les d’abans de la pandèmia. Aquestes últimes setmanes, però, el debat ha quedat aparcat per la sisena onada de Covid-19, que ha disparat com mai el nombre de contagis, però ha mantingut els hospitals en una situació més calmada que en altres pics, gràcies a la vacunació.

Ara, veient que l’onada va camí d’encarar la baixada, l’Ajuntament proposa continuar amb el treball iniciat per a la recerca de finançament privat. Des del vessant públic, la Generalitat reserva 100.000 euros dels pressupostos del 2022 per a les festes de la Patum de Berga. El compromís de l’executiu català és de destinar la mateixa partida cada any fins al 2025. Però l’Ajuntament ha deixat clar que anirà a picar més portes per intentar incrementar el màxim que es pugui el pressupost de la festa.

En marxa el Concurs de Cartells de la festa

Ara mateix l’Ajuntament de Berga està valorant els diferents escenaris i formats que podria adoptar la festa, tenint en compte l’evolució de la situació sanitària i les restriccions de la Covid-19. Ara bé, la Patum necessita preparar-se amb mesos d’antelació i, per això, el consistori ja ha obert la convocatòria per participar en el 46è Concurs de cartells.

El certamen té l’objectiu d’escollir l’obra que anunciarà les festes del Corpus i s’adreça a persones majors de 18 anys. Comptarà amb un jurat qualificador que seleccionarà les propostes finalistes que seran sotmeses a votació popular per triar-ne la guanyadora, del 10 al 24 d’abril al convent de Sant Francesc.

El concurs permetrà la presentació d’un màxim de dos treballs per participant que hauran de ser originals, inèdits i anònims. Es mantindrà el format vertical, de 38×60 centímetres i caldrà presentar les obres sobre un suport de cartó ploma d’uns 5 mil·límetres de gruix. Totes les propostes hauran d’incloure obligatòriament la inscripció: CIUTAT DE BERGA – LA PATUM – CORPUS DE 2022. La temàtica del cartell és oberta, però haurà de ser adient a la festa que motiva el concurs.

Els treballs podran ser elaborats amb qualsevol tècnica artística, però la proposta final presentada haurà de ser el resultat de l’obra prèviament digitalitzada per evitar les dificultats que poden comportar els dissenys fets amb tècniques de relleu o collage a l’hora de ser reproduïdes o impreses. Les obres participants en el concurs es podran lliurar a l’Oficina de Turisme de Berga fins a les 14 h del 8 d’abril de 2022.

Es busquen administradors

L’Ajuntament de Berga també ha obert el termini per presentar candidatures per escollir les parelles d’administradors i administradores de La Patum i Els Elois en representació dels antics quatre barris en què es dividia la ciutat: Feixines o Capdamunt de la Vila (Fonolls), Sant Pere (Esclafidors rebentats), Centre o Carrer Major (Esclafidors embotits) i Raval (Ravenisses). Els administradors i administradores tenien la funció de recaptar diners per finançar les despeses de les festes de l’Octava de Corpus, però avui dia el seu paper ha esdevingut simbòlic i protocol·lari participant en els diferents actes d’ambdues festes.

La selecció de les parelles es basa en una sèrie de criteris de valoració referents a la data de celebració del casament, el lloc de residència i la vinculació a entitats locals, comparses i formacions musicals per part dels candidats i candidates. Tot i això, no és imprescindible que les parelles candidates estiguin casades per exercir el càrrec d’administradors i administradores.

El termini d’inscripció acabarà el 22 d’abril de 2022. En cas que el nombre de sol·licituds sigui inferior al nombre de places disponibles, s’obrirà un període extraordinari perquè s’hi puguin apuntar persones a títol individual que posteriorment seran agrupades per parelles. La presentació de sol·licituds es farà mitjançant la presentació d’una instància genèrica, de forma presencial o telemàtica, a través del registre general del consistori berguedà.

X