El Berguedà planteja dir la seva sobre els JJOO d’Hivern: “Si no ens fan una consulta oficial, la farem extraoficial”

El president del Consell, Josep Lara, diu que ho veu com "una oportunitat", però reclama que el Berguedà sigui consultat; l'alcalde de Berga avisa que, si la Generalitat no demana als berguedans, ho faran ells

El Berguedà, amb el Pedraforca de fons. CAROLA LÓPEZ / ACN

Malestar al Berguedà perquè el Govern no contempla incloure la comarca dins la consulta ciutadana sobre els Jocs Olímpics d’Hivern del 2030. La Generalitat va anunciar divendres que demanaria a la ciutadania què en pensa, però només als residents a l’Alt Pirineu i la Vall d’Aran. El Berguedà, en canvi, defensa que seria una comarca afectada per uns hipotètics Jocs Olímpics, sobretot perquè la C-16 seria una de les principals vies d’accés a les seus olímpiques, i reclama poder dir-hi la seva, com les comarques que ja són comptades en la consulta.

En declaracions a l’Aquí Berguedà, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, assegura que els JJOO d’Hivern “són una oportunitat” i “en podem sortir beneficiats”, però recalca que “és necessari poder veure el projecte definitiu i poder ser més presents al procés per prendre decisions”. Lara ha afegit que “el Berguedà mereix un tracte millor” i ha avançat que es reunirà amb comarques com el Ripollès, el Solsonès i la Garrotxa per reivindicar conjuntament que volen ser a la consulta i volen que se’ls tingui tant en compte com la resta de comarques afectades.

Per la seva banda, l’alcalde de Berga, Ivan Sánchez, ha dit a l’Agència Catalana de Notícies que demanarà als berguedans què pensen de la candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern, tant la consulta és promoguda des de la Generalitat com si l’han de fer des del territori: “Si no ens fan una consulta oficial, la farem extraoficial”. Sánchez ha afegit que “la gent del Berguedà ha de tenir dret a dir si volen Jocs Olímpics o si no”. L’alcalde afirma que ha rebut la no-inclusió del Berguedà a la consulta “amb sorpresa” i ha demanat al Govern que es fixi en la C-16: “Només cal veure cada cap de setmana com és el trànsit al Ripollès i el Berguedà i tots els col·lapses que es generen”.

Per Sànchez, si des del govern català es té clar que un projecte com els jocs olímpics afavorirà el país, “no han de tenir por de consultar la seva gent”. “Si el projecte dels jocs ja genera dubtes, li afegeixes més dubtes perquè no consultes part del territori afectat, ja no és que el projecte neixi coix, sinó que neix gairebé mort”, ha puntualitzat. En aquest sentit, segons l’alcalde, preguntar els veïns de territori si volen o no un projecte d’aquestes característiques és bàsic. “La gent del Berguedà tindrà dret a decidir”, ha subratllat Sànchez. De moment encara no hi ha més detalls sobre el com o el quan, ni tampoc es té clar que s’estengui a tota la comarca, però la voluntat de la capital berguedana és en aquest sentit.

El Solsonès i el Ripollès, alineats amb el Berguedà

El conseller comarcal del Solsonès, Joan Subirana, ha assenyalat a l’ACN que la seva comarca no descarta una consulta com la que vol tirar endavant Berga, una idea, però, que primer s’hauria de discutir en el mateix consell. Encara que els jocs no acabin tenint un impacte directe en el Solsonès, Subirana s’ha mostrat decebut pel fet que no se’ls pregunti i ha assenyalat que els hauria agradat que almenys se’ls demanés l’opinió. “Al Prepirineu ens sentim una mica en terra de ningú”, ha assenyalat. En qualsevol cas, el territori reclama que hi ha actuacions que encara que els jocs no se situïn allà, caldrà que també s’hi esmercin recursos, com és el cas de les infraestructures i també ajuda per revertir el despoblament que afecta la zona des de fa anys.

També a l’ACN, el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, entén com a necessari que hi hagi un avantprojecte “molt clar” que digui què pot passar al territori i què no pot passar. “Ara com ara això encara no ho hem vist ni ho tenim sobre la taula”, ha lamentat. “Per poder opinar i abans que es faci la votació a mi m’agradarà saber què votarà la gent”, s’ha preguntat.

Per Colomer, el projecte que hi hauria d’haver sobre la taula hauria d’especificar, entre d’altres, on es faran les proves d’esquí, “si a la Vall d’Aran, a Masella o a la Vall de Núria”, o “el patinatge sobre gel si es farà a Barcelona o a Puigcerdà”. Aspectes com aquests són els que s’haurien de tenir clars, ha destacat el president del Consell Comarcal. A més, Colomer no vol que s’aposti per una millora d’infraestructures centralitzada, sinó que aposta perquè es “reparteixi joc” a tot el territori, cosa que hauria de revertir en l’economia de totes les comarques.

Per la seva banda, l’alcalde de la capital ripollesa, Jordi Munell, ha lamentat que el projecte de Jocs Olímpics d’Hivern es comenci a “allunyar” del projecte inicial que s’havia presentat, un projecte que tenia el tren, una infraestructura clau del territori, com a element vertebrador d’una iniciativa “sostenible”. Munell ha destacat que se senten “decebuts” perquè darrere hi ha molts sectors implicats, no només el turisme sinó també tots els que viuen de la muntanya, com els de lloguer de material d’esquí, per exemple. “No ens han deixat ni tan sols l’opció a opinar, a decidir ni a votar”, ha dit l’alcalde.

El debat bull al Parlament

La queixa de comarques per no ser a la consulta ja ha arribat al Parlament. Els comuns han criticat el Govern per deixar fora del cens els habitants del Solsonès, Ripollès i Berguedà. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha afirmat que els Jocs són “una quimera i una farsa”. “No se sap si les infraestructures plantejades estan pensades per a les necessitats de la gent o en els seus visitants”, ha lamentat, i ha insistit que l’esdeveniment no representa “el futur econòmic del Pirineu ni el model de transformació que necessita el país”.

Els comuns argumenten que els Jocs Olímpics d’Hivern fan que el territori sigui “depenent d’una economia feble” i els continuen fent dependre del clima. A més, auguren que l’emergència climàtica “impedirà que hi hagi prou neu” per poder celebrar el certamen. “El més greu és que els mateixos promotors tenen estudis que ho confirmen”, ha afegit Mena.

Per la seva banda, la vicepresidenta i portaveu de Junts, Elsa Artadi, defensa que és el Departament d’Exteriors qui té les competències per definir com serà la consulta sobre els Jocs d’Hivern del 2030. En roda de premsa, ha dit que la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha fet una “primera aproximació” però que és el departament d’Exteriors qui ha “d’aterrar” com ha de ser el procés participatiu. No ha volgut entrar a valorar, però, si s’ha d’incloure a la consulta tres comarques més: Solsonès, Ripollès i Berguedà.

Artadi ha recordat que el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès són tres comarques que formen part de la taula de representació territorial encarregada de definir el projecte. I, per tant, que hi tenen “veu i poder de decisió”. Tot i no entrar en els detalls sobre com ha de ser la consulta, la vicepresidenta de Junts ha celebrat com una “bona notícia” que s’hagi iniciat el procés participatiu que no es farà al conjunt del país sinó als “territoris protagonistes”.

X