La Generalitat destinarà 100.000 euros a la Patum del 2022

L'Ajuntament aconsegueix el finançament estable que fa anys que reivindica: el Govern es compromet a reservar 100.000 euros cada any fins al 2025 per als dies de Corpus a Berga

Els pressupostos del 2022 que el Govern de la Generalitat preveu aprovar aquest desembre contemplen una partida de 100.000 euros per a les festes de la Patum. De fet, el compromís de l’executiu català és de destinar la mateixa partida, els 100.000 euros, cada any fins al 2025: és a dir, 100.000 el 2022, i repetir la inversió el 2023, el 2024 i el 2025. El govern de Berga ho va explicar als membres del Patronat de la Patum divendres passat, en la reunió ordinària de novembre.

En declaracions a l’Aquí Berguedà, l’alcalde de Berga, Ivan Sánchez, ha explicat que és “una bona notícia” per a la ciutat, que fa anys que demana una aposta decidida i fixa per a la festa. Ara bé, Sánchez apunta que continuen buscant més vies de finançament estables. De fet, en les pròximes setmanes l’Ajuntament preveu reunir-se amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb qui encara no s’han reunit des que és al càrrec. L’acord per incloure els 100.000 euros als pressupostos de l’any vinent s’ha cuinat amb la Direcció General de Cultura Popular, amb qui el consistori manté un contacte estret des de fa mesos.

A banda, fa unes setmanes el govern municipal també va aprofitar la 5a edició del Congrés Internacional de Patrimoni Cultural de la Humanitat, a Elx (País Valencià), per trobar-se amb tècniques del ministeri de Cultura espanyol. “En aquest cas no és un greuge cap a la Patum, sinó cap a totes les festes de la cultura popular que són patrimoni de la humanitat”, ha apuntat l’alcalde de Berga, que ha afegit que a Elx es va acordar una comissió entre totes les festes per fer acció conjunta. Sobre la possibilitat que l’Estat també aporti diners a la bossa per finançar la Patum, l’alcalde ha augurat una cursa de fons: “No ho sé, però el que està clar és que la porta no està tancada“.

Tampoc ho està la de la Diputació de Barcelona. De fet, Sánchez ha avançat que el 15 de desembre l’Ajuntament es reunirà amb la Diputació de Barcelona. En paral·lel, el consistori està treballant en la recerca de patrocinadors privats, que posin diners a la festa i a la vegada fomentin un Corpus lliure de violències masclistes i amb un consum responsable d’alcohol.

La inversió de la Generalitat incrementarà el pressupost de Patum

Que la Generalitat inverteixi més diners a la Patum no farà que la partida que hi posa anualment l’Ajuntament es redueixi. “Com a mínim aquesta és la idea”, ha recalcat l’alcalde. L’Ajuntament té al cap posar els mateixos diners que cada any a la seva festa per excel·lència (més de 300.000 euros), de manera que la inversió de la Generalitat i la resta d’agents que s’hi impliquin servirà per potenciar més la programació dels dies de Corpus: “S’anirà veient en els pròxims mesos, però la idea és vestir més els cinc dies de Corpus i que el que passa dissabte, que és el dia gros de la festa quant a actes, es pugui estendre els altres dies”.

Els últims anys la partida de diners que la Generalitat destinava a la Patum rondava els 30.000 euros. Dins aquest sac també hi havia els diners que l’ens català destinava a la restauració de peces del bestiari popular i que sol rondar els 15.000 euros. Són diners que l’Ajuntament aconsegueix presentant-se a subvencions, de la mateixa manera que aconseguia una quantitat similar per als diners de Corpus, a través d’altres ajuts.

El 2022 l’Ajuntament tornarà a presentar-se a les subvencions per aconseguir diners per a la restauració, però ja sap que té 100.000 euros per als dies de Corpus. I això no és tot: l’alcalde ha assenyalat que, quan es reuneixin amb la consellera, treballaran perquè els 100.000 euros es puguin incrementar, sigui aquest any o sigui a partir del 2023.

X