Bagà Endavant no assisteix al ple de gener per queixar-se del tarannà de l’equip de govern

El grup opositor recrimina que el govern canviés la data del ple sense informar, abans, a la junta de portaveus. També critica que es debatés la proposta de resolució que havien demanat que es retirés i que, en canvi, no es responguessin les preguntes sobre la residència que havien entrat per registre

El grup municipal de Bagà Endavant ha decidit no assistir al ple de gener per protestar contra el tarannà de l’equip de govern. El grup opositor entén que l’alcalde, Joan Oña, actua amb despotisme i esperen que, amb aquest moviment, l’actitud de qui mana canviï. L’alcalde, en canvi, ho veu com una rebequeria i replica que “no és manera de tractar el ple”.

Bagà Endavant es va molestar perquè el govern va canviar la data del ple i no va avisar amb prou antelació, a parer seu. Els plens s’han de celebrar, per reglament, cada últim divendres de mes, a les 7 de la tarda. Però aquesta vegada el govern va posar-lo dijous a la tarda perquè el secretari no podia assistir-hi en la data fixada en el cartipàs, segons va justificar l’alcalde durant el ple.

L’altre grup de l’oposició, Compromís per Bagà-PSC, va demanar al govern a l’inici de la sessió que evités aquests canvis de data i que, en tot cas, “si s’han de fer, que s’informi a la junta de portaveus” que es fa dies abans del ple. L’alcalde Oña va explicar en el seu torn que “s’ha modificat la data per un motiu de força major”, al·legant l’absència del secretari i concloent que “no és per cap caprici”. A més, el batlle entén que la no assistència de Bagà Endavant al ple “és una desconsideració greu i preocupant”.

El cas és que, segons Bagà Endavant, el canvi de data del ple és només la gota que ha fet vessar el got. L’inici dels causants de la protesta se situa a finals del 2021, fa just un mes. L’alcalde va decidir no convocar el ple ordinari perquè no hi havia res a tractar. Tampoc va convocar la junta de portaveus prèvia. Aquest gener sí que es convoca el ple i també la junta de portaveus, però en aquesta trobada prèvia a la sessió no s’informa l’oposició de cap mena de canvi en la data.

Bagà Endavant hi havia presentat una proposta de resolució que van intentar retirar presentant una instància, dos dies abans del ple. El govern no la va retirar al·legant que ja s’havia aprovat en junta de portaveus i que, per tant, no es podia retirar de l’ordre del dia. La va llegir un regidor del govern, el PSC es va abstenir esperant que es pugui tornar a votar quan qui la proposa sigui al ple per defensar-la i ERC va votar-hi en contra. La proposta pretenia forçar que s’encarregui la gestió de les pistes de pàdel a especialistes.

Bagà Endavant critica en un comunicat que s’hagi debatut la moció sense ells, malgrat haver demanat que es retirés. A més, el grup recrimina que, quatre dies, va entrar per registre una bateria de preguntes per ser respostes al ple, i que en aquest cas el govern no les va contestar. Les preguntes es referien a partides pressupostàries vinculades a la residència d’avis del poble.

Per tot plegat, el grup opositor entén que no pot desenvolupar les tasques de control que, com a oposició, li corresponen: “Aquesta actitud deixa sense dret de participació indirecta a l’electorat que representem”. I per això, a banda de deixar plantat el govern al ple de gener, ha presentat una queixa formal al síndic de greuges.