Berga cedeix una carota de ple de la Patum al Museu d’Història de Catalunya

És per una exposició de les imatges capturades per la nissaga familiar dels Català, formada per Pere Català i Pic i els seus fills, Francesc Català-Roca i Pere Català i Roca

La carota de ple de la Patum, exposada al Museu d'Història de Catalunya. PEP SEGURA - MHC

El Museu Comarcal de Berga ha cedit temporalment una carota de ple de la Patum al Museu d’Història de Catalunya. És per una exposició, ‘Els Català, fotògrafs d’un segle’, dedicada a les imatges capturades per la nissaga familiar formada per Pere Català i Pic i els seus fills, Francesc Català-Roca i Pere Català i Roca. Les seves imatges no només són testimoni dels moviments i corrents artístics i culturals que es van produir al llarg del segle XX, sinó que també formen part de la iconografia de la història i la cultura catalanes. Maria Àurea Català i Roca també va participar, com a retocadora de les imatges, en l’aventura fotogràfica al costat del seu pare i germans.

La mostra es podrà veure fins al 25 de setembre de 2022 al Museu d’Història de Catalunya, que és qui ha impulsat l’exposició juntament amb l’Arxiu Nacional de Catalunya i la col·laboració de l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Carota de ple

L’exposició que acull el Museu d’Història de Catalunya compta amb diferents peces que acompanyen les fotografies i una d’aquestes peces és una carota de ple de La Patum que data aproximadament de 1930 i que va ser utilitzada en les festes del Corpus berguedà fins als anys 1960. Es tracta d’una peça que va ser donada per l’exalcalde, Agustí Ferrer i Gasol, al Museu Comarcal de Berga. La carota està construïda amb guix i roba, pintada de color verd i vermell i incorpora quatre banyes de ferro per col·locar-hi els fuets i roba de pell enganxada a la part inferior.

El vincle patumaire

Pere Català i Roca va ser un estudiós del folklore i el patrimoni català i va centrar una part de la seva producció fotogràfica en la conservació del patrimoni material i immaterial dels Països Catalans. El fotògraf va capturar imatges de castells catalans o de festes i tradicions populars que posteriorment han esdevingut Patrimoni de la Humanitat com els castells, el Misteri d’Elx o la Patum de Berga, entre d’altres.

Les imatges dels Català sobre la Patum, exposades al Museu d’Història de Catalunya. PEP SEGURA – MHC