Creen una samarreta de les comparses de Patum que fan 400 anys per recaptar diners per al càncer infantil

Per iniciativa de la Guita Grossa, se n'han fet 1.000, de totes les talles i per a homes i dones, valen 12 euros i tots els beneficis que es recaptin aniran a parar a l'Hospital Sant Joan de Déu per a la investigació del càncer infantil

Ja a la venda una samarreta commemorativa de totes les comparses que el pròxim Corpus celebraran els 400 anys. La iniciativa és de la comparsa de la Guita Grossa, però té el suport de la resta de comparses que apareixen en el disseny, és a dir, de maces, plens, tabal, àngels i turcs i cavallets. Se n’han fet 1.000, de totes les talles i per a homes i dones, totes valen 12 euros i es venen al bar El Rincón Gallego, el Pica Pica, la botiga del Vall del Molí del Castell, el local de Ginkgo, el forn l’Espurna, el gimnàs Ceec i Inmo Global.

Tots els diners que es recaptin aniran a parar a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona perquè es destinin a la investigació del càncer infantil. Tot plegat ho vehicularà Ginkgo, que és l’associació de persones afectades pel càncer al Berguedà. La seva presidenta, Aurora Fernández, ha explicat en roda de premsa que “el 80% del pressupost del Sant Joan de Déu per a la investigació del càncer infantil ve de les activitats que fan associacions com Ginkgo o de pares de nens afectats”. Des de l’esclat de la pandèmia, aquestes aportacions han caigut en picat i, per això, “és imprescindible que hi hagi iniciatives com aquesta”, ha celebrat Fernández.

Des de la comparsa de la Guita Grossa, el cap de colla, Jordi Capdevila, ha explicat que la samarreta té dos dissenys: un per a la part de davant i un altre per a l’esquena. El del davant ja el tenien fet des d’abans de l’esclat de la pandèmia i hi apareixen la guita grossa, el tabal, una maça i un ple. Però després es van assabentar que els àngels i els turcs i cavallets també celebren els 400 anys i van decidir fer un disseny per a la part posterior que recull les ales dels àngels, detalls dels turcs i cavallets i volcà que vol recordar les espurnes que surten de la plaça de Sant Pere durant els salts de Patum.

Capdevila ha explicat que la iniciativa és de la Guita Grossa, però fa temps que tenen el permís de la resta de comparses per fer la samarreta incloent-les a totes. També han presentat la samarreta al Patronat de la Patum, que hi ha donat el vistiplau. El cap de colla, això sí, ha opinat que preferia que totes les comparses haguessin fet una sola samarreta i no pas que cadascuna faci la seva: “Segur que hauríem fet més diners”. Això sí, s’ha mostrat il·lusionat per la Patum d’aquest 2022 i pels nombrosos aniversaris i actes commemoratius que cada comparsa està preparant.

També des de la comparsa, el secretari, Manel Fernández Sosa, ha apuntat que aquest any es commemoraran els 400 anys perquè les primeres notícies de totes aquestes comparses són del 1621. Per tant, s’havien de celebrar l’any passat, però com que no hi va haver Patum, les colles van decidir ajornar els actes. Tot i això, Fernández Sosa ha recalcat que “el 1621 és l’any que tenim les primeres notícies de la comparsa, però no celebrem 400 anys, en celebrem molts més“, ja que “la lògica ens diu que les comparses són molt més antigues”.