Ivan Sánchez insisteix que es demani als alcaldes si volen que el Berguedà sigui a la consulta sobre els JJOO

L'alcalde de Berga i conseller comarcal demana que es convoqui un Consell d'Alcaldes i s'hi faci una consulta per temptejar si hi pot haver un clam unànime de dirigents municipals cap al Govern

El Berguedà continua amb la consulta sobre els JJOO entre cella i cella. El Govern ha dit per activa i per passiva que no inclourà la comarca en la votació que sí que preveu fer a l’abril a l’Alt Pirineu. Però diversos dirigents de la comarca segueixen entestats a fer que la Generalitat rectifiqui. Aquest dimecres, al ple del Consell Comarcal, el conseller i alcalde de Berga, Ivan Sánchez (CUP), va demanar al president, Josep Lara, que convoqui un Consell d’Alcaldes i forci el posicionament dels dirigents municipals pel que fa a la consulta.

Sánchez va dir, en l’apartat de precs i preguntes, que per ell la reunió de fa unes setmanes entre alcaldes i Govern no va servir per res: “Ens van vendre fum”. L’alcalde, a més, va lamentar que la Generalitat continuï aferrada a la idea d’excloure les comarques del Prepirineu de la consulta, i entén que un document signat per tots els alcaldes exigint ser inclosos a la votació pot tenir molta més força que els posicionaments individuals que puguin fer els batlles i batllesses.

La fórmula, segons Sánchez, és convocar un Consell d’Alcaldes que serveixi perquè cada alcalde digui si vol que la comarca participi en la consulta. “No representem totes les sensibilitats, però així ho van determinar les eleccions”, va matisar. I va concloure que “no hi ha projecte, o com a mínim no ens l’han volgut presentar” i “de moment l’únic que demanem és que se’ns inclogui a la consulta”. El següent pas -avança l’alcalde de Berga- hauria de ser exigir al Govern que detalli més el projecte: “Si pugen i ens tornen a vendre fum, jo no vindré”.

El president Lara es va comprometre a convocar el Consell d’Alcaldes, tot i que opina que “a hores d’ara tothom s’ha posicionat sobre la consulta”. Lara va afegir que, un cop s’hagi celebrat la trobada amb els alcaldes i es determini si hi ha una posició unànime i majoritària pel que fa a la consulta, es faran arribar els acords on convingui.

Els independents es queixen

Els dos consellers independents van desmarcar-se de l’opinió del govern. L’executiu berguedà va dir, el dia que la Generalitat va pujar al Berguedà a explicar l’estat de la candidatura per als JJOO, que la trobada havia estat productiva. No pensa el mateix l’alcaldessa d’Avià i sòcia de govern al Consell Comarcal, Patrocini Canal, que va etzibar que, de la reunió, “en vam sortir com vam entrar”.

Per la seva banda, el conseller Pep Llamas, també soci de govern de Lara, va retreure al Govern que “d’una banda, ens negui la possibilitat de votar, però, en canvi, sí que ens utilitza per presentar les virtuts de la candidatura”. En aquest sentit, Llamas va recriminar que la Generalitat presentés el projecte des del refugi de Niu d’Àliga i va exigir que “els que diuen ‘no’ tinguin els mateixos torns de paraula que els que diuen ‘sí'”. I va concloure que “consultar els alcaldes és important, però encara ho és més consultar-nos a cadascun de nosaltres [els residents]”.

Mentrestant, el president Lara i el conseller socialista Abel Garcia continuen donant un vot de confiança al Govern. Garcia defensa que és precipitat “participar en una consulta on s’ha de dir sí o no, sense saber el projecte” i va demanar que “el Berguedà pugui participar en l’elaboració del projecte”, abans de sotmetre’l a una consulta on es demani a la ciutadania que es posicioni. Lara també es va expressar en la mateixa línia i va mostrar-se optimista de cara a aconseguir “que no se’ns dongui la feina ja feta, sinó que puguem participar en l’elaboració prèvia”.

Des d’ERC, Eduard Coronado va donar suport a la proposta de la CUP i va afegir que, en el Consell d’Alcaldes on es demanarà als dirigents que es posicionin, també es plantegi la idea de fer una consulta no vinculant a la ciutadania per “donar-los l’oportunitat de manifestar-se”.