El Govern s’explica per primer cop al Berguedà sobre els JJOO, però reitera que no hi farà la consulta

La Generalitat insisteix que no obrirà al Berguedà la consulta de l'Alt Pirineu, però permetrà que l'alcalde de la capital, Ivan Sánchez, també sigui a les taules de participació on fins ara només hi havia convocat el president del Consell

Primera trobada del Govern de la Generalitat amb els alcaldes del Berguedà per explicar els plans que té per a la candidatura per als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030. Ha estat al Pavelló de Suècia de Berga, hi han assistit una vintena llarga d’alcaldes de la comarca i el Govern ha insistit que escoltarà l’opinió política de la zona a través de les taules de participació, però no inclourà la comarca a la consulta que preveu fer a l’Alt Pirineu.

Pràcticament l’única novetat que s’ha detallat aquest divendres en la trobada amb els dirigents municipals és que l’alcalde de la capital també serà a les taules de participació on fins ara només hi havia convocat el president comarcal. És un dels precs que el mateix alcalde de Berga, Ivan Sánchez, va fer a la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, en la reunió que van tenir fa unes setmanes al Parlament.

Des del Consell Comarcal, el president, Josep Lara, i el conseller d’Esports, Abel Garcia, han demanat paciència a la comarca a l’espera de tenir més detalls del projecte. De fet, David Rodríguez, secretari de Governs locals i relacions amb l’Aran, ha admès que “ara mateix el projecte no existeix” i que el procés està en una fase encara molt embrionària. En aquest sentit, la secretària general de l’Esport, Anna Caula, ha apuntat que el Comitè Olímpic Internacional (COI) és qui marcarà quan hi ha un canvi de fase del procés: “Quan vegin que la candidatura és prou madura, faran la invitació formal a presentar-la”.

Les previsions apunten que això pugui passar cap al 2023 i fins aleshores el Govern ha explicat que vol desplegar-se pel territori per encaixar totes les opinions i anar construint una candidatura que encaixi les diferents sensibilitats. Ho farà amb la consulta a l’Alt Pirineu i amb les taules de participació que inclouen representants de la resta de zones. “No tindria sentit preparar una candidatura sobre uns JJOO d’Hivern si l’Alt Pirineu diu que no els vol”, ha apuntat David Rodríguez.

Obren la porta a fer disciplines dels Jocs al Berguedà

Anna Caula ha reiterat que estan estudiant proposar disciplines per als Jocs del 2030 més lligades a la muntanya que no pas a la neu. Això podria obrir la porta a acollir disciplines al Berguedà, tot i que també ha deixat clar que el gruix de les proves seria a l’Alt Pirineu i precisament per això ara se’ls hi fa la consulta que no inclou les comarques prepirinenques.

Tot i això, els representants del Govern han insistit que ara mateix tot són poc més que idees. La Generalitat ha admès que calia haver explicat millor el projecte a la comarca i s’ha compromès a fer-ho d’ara endavant amb noves reunions i més freqüents. Segons Josep Lara i Abel Garcia, aquest canvi de mentalitat ha agradat als alcaldes que, generalment, han sortit contents de la trobada, segons la percepció dels dirigents comarcals.

X