La consulta pels Jocs d’Hivern, sense el Berguedà, podria ser al juliol

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, diu que podria ser al juliol (i no al juny com s'havia dit) per "una qüestió de terminis", i ha negat que sigui per discrepàncies entre els socis de govern

Laura Vilagrà, a Perpinyà, aquesta setmana. GEMMA TUBERT / ACN

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà (ERC), apunta que la consulta pels Jocs Olímpics d’Hivern es podria celebrar a principis de juliol i no al juny com s’havia dit per una qüestió de “terminis” però ha negat que hi hagi discrepàncies en el si del Govern. Aquest dijous, en declaracions durant la presentació del nou director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Vilagrà ha assegurat que prenen les decisions i les aproven “col·legiadament” i ha assegurat que s’estan seguint tots els passos previstos. En aquest sentit, ha remarcat que estan duent a terme el procés participatiu i que parlaran amb totes les comarques, incloses les del Ripollès, Solsonès i el Berguedà, però que el Govern manté la voluntat de preguntar només a les sis de l’Alt Pirineu i Aran.

El Govern, doncs, manté la voluntat de fer la consulta sobre els Jocs Olímpics a les sis comarques de l’Alt Pirineu i Aran, però manté el calendari i el procés previst reunint-se amb totes, incloses les del Ripollès, el Solsonès i el Berguedà. A preguntes dels periodistes, Vilagrà ha negat discrepàncies al Govern en relació amb aquesta qüestió –tot i que hi haurà veus discrepants a l’entorn de Junts per Catalunya- i ha dit que les decisions les aproven “de forma col·legiada”.

En relació amb els terminis, Vilagrà ha admès que inicialment es preveia fer la consulta a finals de primavera, i que això feia pensant en el mes de juny, però que, finalment, per una “qüestió de terminis parlamentaris”, podria haver-se de fer al juliol. “A principis”, ha puntualitzat.

Vilagrà també ha recordat que dimecres que ve es portarà a convalidació la modificació de la Llei de Consultes i que espera que “tingui problemes de validació dels grups, o almenys d’alguns”.

Puigneró diu que no hi ha res decidit sobre la inclusió del Berguedà

Des de l’altre partit del Govern, el vicepresident, Jordi Puigneró (Junts), ha assegurat en les últimes hores que “s’escoltarà” la veu del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès encara que les tres comarques no acabin formant part de la consulta dels Jocs Olímpics d’Hivern. Puigneró ha admès “algunes diferències” amb ERC sobre la seva inclusió, però també ha dit que, ara per ara, encara no hi ha res decidit. “Tot just hem aprovat la modificació de la llei de consultes”, ha concretat el vicepresident.

Jordi Puigneró, però, ha subratllat que allò que els dos socis de Govern tenen clar és que les tres comarques, d’una manera o altra, “participaran en el procés de preparació i d’informació del que seran aquests Jocs Olímpics”. “Són veïnes amb les altres i, per tant, se les ha d’escoltar”, ha dit.

Els comuns amenacen amb el ‘no’

Per la seva banda, En Comú Podem ha anunciat aquesta mateixa setmana que votarà en contra de la modificació de la llei de consultes populars no referendàries. El portaveu dels comuns al Parlament, David Cid, ha assegurat que el partit ho rebutjarà tenint en compte que es fa amb la vista posada a la consulta pels Jocs d’Hivern.

Cid ha explicat que es van reunir amb el Govern, que els va traslladar la “necessitat” de modificar el decret, i van demanar com a “única condició” que la consulta dels Jocs inclogués a tres comarques més: el Solsonès, Ripollès i Berguedà. El portaveu d’ECP ha retret a l’executiu català que “no hagi donat resposta” sobre aquesta petició i per aquest motiu ha avançat que rebutjaran la modificació.

El Govern va aprovar dimarts un decret que modifica la normativa perquè es pugui celebrar en un àmbit “supramunicipal, superior al municipi, la comarca o la vegueria”. El decret s’haurà de validar al Parlament i es farà al ple de dimecres que ve. En aquest sentit, els comuns també han emplaçat a la CUP a “plantar-se” i no donar suport al decret “mentre es menystinguin les comarques prepirinenques”.

X