Els empresaris evidencien davant el Govern que no poden créixer al Berguedà perquè no hi ha sòl industrial disponible

En una trobada al Berguedà, el secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, ha pogut conèixer els casos de les empreses Liven, Advanced Sport and Nutrition Lab i Decapulp, que soles necessiten més de 50.000 metres quadrats per créixer

Si una empresa vol instal·lar-se o expandir-se al Berguedà i necessita una fàbrica, no pot fer-ho. És una realitat que la patronal comarcal d’empresaris, l’ACEB, fa temps que denuncia i, de fet, és el principal argument que s’ha posat sobre la taula per demanar l’acceleració del polígon d’Olvan. I aquest divendres l’empresariat ha tingut una nova oportunitat per exposar-ho al Govern de la Generalitat. Representants de l’ACEB s’han reunit amb el secretari general d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos.

El secretari ha assegurat que el desenvolupament de nou sòl industrial al Berguedà és una de les prioritats del Govern. A més, ha pogut conèixer de primera mà casos concrets d’empreses que necessiten urgentment disposar de sòl industrial per continuar creixent o per evitar que la seva activitat hagi d’abandonar el Berguedà. És el cas de Liven, Advanced Sport and Nutrition Lab i Decapulp. Només entre les tres empreses necessiten més de 50.000 metres quadrats per créixer.

Per tot plegat, Castellanos ha dit que “no només hem d’aconseguir l’acceleració de les primeres fases del projecte, sinó veure com es fa front al deute que hi ha al darrere”. El secretari ha explicat que, a través del Pacte Nacional d’Indústria que està previst signar aquest abril, es puguin desenvolupar projectes territorials més enllà de treballar en un projecte estratègic a escala de país amb més de 140 accions del sector públic que se sumaran a les que s’estan consensuant amb les patronals i els sindicats.

El president de l’ACEB, Josep Maria Serarols, ha exposat la preocupació del teixit empresarial del Berguedà per la manca d’espai, pels problemes que tenen per evitar haver de marxar de la comarca i per la impossibilitat de trobar noves empreses que puguin instal·lar-se al Berguedà perquè no tenen lloc on fer-ho. Serarols ha recordat que la patronal fa temps que es reuneix amb els responsables polítics i tècnics perquè el projecte sigui una realitat, i ha insistit que l’activació de sòl industrial és una de les propostes estratègiques de la Visió ACEB i que recentment s’hi ha fet costat a gairebé per unanimitat des del Parlament.

Durant el dinar, els empresaris presents també han pogut manifestar les principals necessitats de la comarca, ara marcades per l’impacte dels costos energètics sobre les mitjanes i petites empreses, així com d’altres problemàtiques que formen part de les reclamacions històriques del territori: la manca de personal qualificat i no qualificat per cobrir les places de treball o les dificultats dels tràmits burocràtics de l’administració per desenvolupar projectes. Han participat en la trobada més d’una vintena de representants d’empreses de la comarca, així com de l’Associació d’Hostaleria i Turisme, de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà i de la Federació del Comerç del Berguedà. També ha estat present a la sessió de treball Maria Teresa Clotet, directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Competitivitat a la Catalunya Central.

El secretari general ha aprofitat la seva estada al Berguedà per visitar dues empreses del territori, EProject4 i Liven

X