El Consell recorrerà la subvenció perduda i promet que el nou model de recollida de residus serà als pobles petits el 2023

El president comarcal, Josep Lara, confirma que el nou sistema dels pobles petits es farà amb illes de contenidors però amb accés controlat a través de la identificació dels usuaris mitjançant una targeta. Lara diu que la subvenció perduda no atura el projecte

L’any 2023 es completarà la licitació del nou model de recollida de residus del Berguedà. Així ho ha anunciat Josep Lara, el president de l’ens comarcal, en la reunió amb alcaldes que s’ha celebrat aquest dilluns a la seu del Consell Comarcal. La trobada s’ha convocat per informar els batlles sobre la proposta del nou model. A més, ha servit per refermar el compromís de l’ens de materialitzar aquest projecte, malgrat la denegació d’una petició d’ajuda que s’havia fet a l’Agència de Residus de Catalunya. Una decisió que l’ens comarcal no comparteix i, per això, hi presentarà al·legacions.

“Hem volgut convocar als alcaldes a aquesta reunió extraordinària per llançar un missatge de tranquil·litat, per dir que el nou model anirà endavant”, ha assegurat el president, Josep Lara. “El Consell Comarcal continua apostant per la implantació d’un sistema de recollida selectiva” als municipis amb menys habitants de la comarca. “Això no ha canviat i estem treballant intensament per fer-ho realitat. Aquesta és el nostre objectiu”.

Quatre anys de porta a porta; quatre anys d’espera als pobles petits

La recollida porta a porta es va implantar l’octubre del 2018 a 12 municipis del Berguedà. Ara es fa feina per culminar el procés i implantar el nou sistema als 19 municipis restants que continuen fent la recollida de deixalles amb contenidors oberts. Tal com ja va explicar l’Aquí Berguedà en el moment en què el Consell va decidir presentar-se a la subvenció que finalment ha estat denegada, el nou sistema dels pobles petits es farà amb illes de contenidors però amb accés controlat a través de la identificació dels usuaris mitjançant una targeta. Els veïns i veïnes podran llançar les seves deixalles als contenidors, que seran més grans que els actuals per, també reduir els viatges de recollida.

Es busca empresa de recollida per vuit anys

Josep Lara i el conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, han explicat que un equip de professionals han estat elaborant una diagnosi del servei fent visites als pobles que continuaran. Igualment, s’encarreguen de la redacció del nou projecte, dels plecs tècnics i administratius del nou model de recollida selectiva de residus de la comarca. Es preveu treure el servei a concurs públic per un període de vuit anys amb un cost anual -a cura del concessionari-, de 3 milions d’euros.

El president ha declarat que la nova licitació “permetrà modernitzar el servei, millorar la metodologia i obtenir uns millors resultats de recollida selectiva, ja que incorporarà els contenidors intel·ligents als pobles petits que encara tenen contenidors oberts”. Josep Lara ha recordat que els contractes actuals dels serveis estan prorrogats o bé vençuts.

El concurs que està previst que surti a licitació aquest estiu preveurà dos lots: un per aplicar el nou sistema dels contenidors intel·ligents a 19 municipis i un altre per millorar el porta a porta als 12 restants. Algunes de les millores que es preveuen són fer una gestió integral de les àrees d’emergència per evitar que s’hi aboquin deixalles a l’exterior. Els plecs del nou concurs n’especificaran tots els detalls.

Al·legacions a la decisió de l’Agència de Residus de Catalunya

El Consell Comarcal del Berguedà presentarà al·legacions a la decisió de l’Agència de Residus de Catalunya denegant la seva petició de subvenció de 800.000 euros per la millora de la recollida selectiva. Josep Lara ha deixat clar que “aquest fet no afecta en absolut la viabilitat del nou projecte de recollida selectiva del Berguedà. Des que es va iniciar el projecte que s’ha deixat clar que el disseny, dimensionament, metodologia i finançament serà viable independent de qualsevol subvenció”.

Així mateix, ha indicat que “la inversió per la implantació del porta a porta s’ha fet majoritàriament amb fons propis del Consell”. Amb tot ha lamentat que “en primera instància no s’hagi concedit aquest ajuda quan es tracta d’un nou model fruit del consens comarcal i amb una bona acceptació per la ciutadania que se l’ha fet seu”. Lara ha recordat que gràcies al porta a porta el Berguedà ha passat de la cua a liderar el rànquing català de recollida selectiva.