Cap de setmana d’ascensos i salvacions amb segell berguedà

Pol Lorente aconsegueix l'objectiu i salva el Mallorca del descens a Segona; l'Andorra de Martí Vilà aconsegueix l'ascens a Segona; i un golàs d'Enric Vallès serveix a l'Olot per pujar a 2a RFEF

Entre dissabte i diumenge, tres berguedans es jugaven les garrofes en tres categories diferents del futbol. I tots tres han tastat el cava al final del cap de setmana. Pol Lorente, preparador físic del Mallorca de Javier Aguirre, ha celebrat una permanència més que patida a Primera Divisió; Martí Vilà ha aconseguit l’ascens a Segona Divisió amb l’Andorra de Gerard Piqué; i Enric Vallès ha estat determinant en l’ascens de l’Olot a 2a RFEF amb un golàs de falta a les acaballes del partit.

A Primera Divisió, el Mallorca ha fet els deures i s’ha assegurat la permanència a la màxima categoria del futbol estatal una temporada més. La setmana passada va aconseguir sortir del descens gràcies a la victòria davant el Rayo Vallecano (2-1). Aquest triomf li permetia dependre d’ell mateix en una última jornada no apta per a malalts cardíacs. I els balears no han desaprofitat l’oportunitat: 0-2 a Pamplona contra l’Osasuna i salvació al sac.

Fa dos mesos, el berguedà Pol Lorente va fitxar pel Mallorca com a preparador físic del nou cos tècnic dirigit per Javier Aguirre. L’objectiu era clar: sortir de la zona de descens i segellar la permanència. Aleshores l’equip tenia 26 punts, la salvació a un punt i 9 jornades per assolir la fita. En aquestes 9 jornades, l’equip ha fet 13 punts i ha acabat la lliga amb 39 punts. Granada, Llevant i Alabès perden la categoria.

Pol Lorente, durant un entrenament del primer equip del RCD Mallorca. RCDM

A 1a RFEF, l’Andorra ha estat lluitant durant tota la temporada per ser campió de lliga i, finalment, aquest cap de setmana ho ha certificat de manera matemàtica. El conjunt dirigit per Éder Sarabia ha guanyat el seu partit per la mínima (1-0) davant l’UCAM Múrcia i s’ha beneficiat de l’empat a 0 del filial del Vila-real davant el Linense. Ara l’Andorra té quatre punts de marge respecte al Vila-real B i només queda una jornada per disputar, és a dir que únicament hi ha tres punts en joc.

Martí Vilà va disputar els 90 minuts del partit contra l’UCAM Múrcia. No és cap sorpresa: el lateral esquerre de Berga fa mesos que s’ha convertit en amo i senyor de la seva posició i un home clau en els esquemes de Sarabia. De fet, el mateix entrenador va dir durant l’aturada per festes de Nadal que considerava el jove de Berga el millor jugador de la categoria.

https://twitter.com/MartiVila5/status/1528300216625119232

I a 3a RFEF, jornada històrica també per a l’Olot. Jugava la final de la promoció d’ascens a 2a RFEF a Las Rozas (Madrid) contra el filial del Tenerife i va patir de valent, però va sortir-ne vencedor. De fet, el partit no es va decidir fins a les acaballes i l’heroi va ser un altre berguedà: el futbolista de Puig-reig Enric Vallès.

L’entrenador del conjunt olotí, Manix Mandiola, va fer entrar Vallès al terreny de joc en els minuts finals, en substitució de Jordi Xumetra, i el berguedà va aprofitar la primera pilota que va tocar per foradar la porteria defensada pel Tenerife. Va ser en un xut de falta magistral, imparable, que va suposar el primer i únic gol del partit.

https://twitter.com/UEO1921/status/1528369229719912448

Menys sort en el futbol comarcal

També hi havia possibilitats d’ascens per al Berguedà unes categories més avall, a Tercera Catalana. Navàs i Puig-reig s’enfrontaven a la Devesa en el duel de la temporada: segon contra primer. Si el Puig-reig guanyava, es proclamava campió; si els tres punts es quedaven a Navàs, els navassencs se situaven a només tres punts del líder i posaven emoció al campionat. Doncs bé: al final, victòria per al Navàs i emoció fins a l’última jornada.

El conjunt groc-i-negre va avançar-se a l’inici de la segona meitat amb un gol de Tóbal Domínguez, però el Puig-reig va replicar amb rapidesa amb una gran rematada de cap de Marc Balmes per fer l’1 a 1. Ja a les acaballes del partit, una bona transició del Navàs va acabar suposant el definitiu 2 a 1, obra d’Álvaro López.

La darrera jornada, aquest diumenge, serà decisiva. A les 5 de la tarda, Navàs i Puig-reig juguen els seus partits en paral·lel. El Puig-reig rep la visita de l’Artés, el tercer classificat; i el Navàs visita el camp del Súria, sisè. Als berguedans els val tot menys la derrota, mentre que el Navàs ha de guanyar i esperar que l’Artés sumi els tres punts a Puig-reig.

X