Els autocars de Patum sortiran aquest any des de 16 pobles del Berguedà i també s’oferiran el divendres

El servei arribarà aquest Corpus a Avià, Puig-reig, Casserres, Montmajor, Gironella, Olvan, Vilada, Borredà, Cercs, Guardiola de Berguedà, Vallcebre, Saldes, Gósol, Bagà, La Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola

Aquesta Patum fins a 16 pobles del Berguedà tindran l’opció d’arribar a Berga en autobús des de dimecres fins dissabte, és a dir del 15 al 18 de juny. Mai el Consell Comarcal -que és qui finança i gestiona el servei- havia ofert busos durant quatre dies de Patum: la principal novetat d’enguany és que també n’hi haurà divendres, ja que l’Ajuntament de Berga ha organitzat el festival musical de barraques de Patum, amb concerts també aquest dia.

Diumenge, en canvi, no n’hi haurà perquè cap ajuntament ho ha trobat necessari i perquè l’endemà és dia lectiu i “que l’administració pública organitzi un bus de tornada de matinada podria entendre’s com una manera de fomentar l’absentisme escolar”, ha defensat el conseller de Mobilitat, Abel Garcia. Això sí, Garcia ha reiterat que es va oferir la possibilitat als municipis d’oferir el servei també diumenge, tot i que en aquest cas el servei s’hauria hagut de pagar des dels ajuntaments i el Consell s’hauria ocupat de coordinar els aspectes logístics. No ha fet falta.

El president del Consell, Josep Lara, i el conseller Garcia han explicat aquest dijous en roda de premsa que “el servei està pensat per oferir una alternativa de transport públic a les persones que volen assistir a la Patum sense haver d’utilitzar els vehicles privats”. De fet, no és el primer any que s’ofereix -en fa 15- i ha anat evolucionant, tal com ha relatat Lara: “Vam començar oferint només un dia i per una zona concreta de l’Alt Berguedà (Bagà, Guardiola, la Pobla…). I a poc a poc hem anat ampliant-ho”. Aquest any se’n beneficiaran 16 pobles: Avià, Puig-reig, Casserres, Montmajor, Gironella, Olvan, Vilada, Borredà, Cercs, Guardiola de Berguedà, Vallcebre, Saldes, Gósol, Bagà, La Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola. El cost del servei d’enguany s’estima en 25.000 euros, que seran finançats al 100% per l’ens comarcal.

Més de 1.000 passatgers l’última Patum

La Patum del 2019, l’última que es va poder fer amb normalitat abans de la pandèmia, van fer servir el servei comarcal d’autocars més de 1.000 persones i el Consell va mobilitzar 28 autocars. Garcia ha dit que, amb l’ampliació del servei, “esperem que creixi el nombre d’usuaris”. A més, el conseller ha avançat que s’està estudiant la possibilitat d’oferir un servei similar a l’estiu, per a alguna de les festes majors de la comarca: “És una manera de facilitar i disminuir els riscos a la carretera”.

Com es poden comprar els tiquets?

Les persones interessades en el servei s’han d’adreçar al seu ajuntament i sol·licitar el tiquet. Les reserves es poden fer fins al 10 de juny i cada tiquet (d’anada i tornada) té un cost de 3 euros. 

Els horaris de sortida de cada municipi són, aproximadament, a les 8 de la tarda. I la tornada serà a les 5 de la matinada des de la plaça Gernika de Berga, davant de l’IES Guillem de Berguedà. El govern comarcal ha destacat la implicació del personal de la casa per tal que el dispositiu funcioni correctament.

És indispensable que els menors d’edat presentin l’autorització paterna/materna en el moment de recollir el tiquet que es pot descarregar AQUÍ. Passat el 10 de juny, la venda dels tiquets quedarà definitivament tancada i el Consell es dedicarà a optimitzar recursos i a definir les rutes de cada expedició, en funció dels tiquets que s’hagin venut.