Els clubs de lectura del Berguedà, amb problemes per aconseguir llibres: “Cada cop és més difícil llegir”

El servei de transport interbibliotecari fa mesos que no funciona i la Diputació empeny els clubs de lectura a demanar títols d'un catàleg, i això limita la tria

Malestar als clubs de lectura del Berguedà per les dificultats que tenen per aconseguir els llibres que volen llegir. El moment delicat del sector dels transportistes ha posat nous entrebancs a les biblioteques públiques de la comarca per recopilar els llibres per llegir als clubs. I el personal que coordina el servei tem que això es pugui allargar.

Des de Berga, Anna Plans, encarregada del club, ha explicat a l’Aquí Berguedà que, tot i que la Diputació ofereix un extens catàleg per triar les obres per als clubs de lectura, ells sempre havien demanat les obres que més els agradaven -tant si eren al catàleg com si no- “i fins ara mai havíem tingut cap problema”. Aquest 2022, però, la història ha canviat: “Hem patit, s’ho mirin com s’ho mirin”. I per resoldre-ho, s’han coordinat amb les biblioteques veïnes per trobar els exemplars i acostar-los als clubs.

A Gironella, el Joan Alsina és qui porta el club de lectura. Explica que els problemes depenen de l’antelació amb què treballi cada biblioteca: “Nosaltres ens refiàvem del servei de préstec interbibliotecari perquè tibar del catàleg volia dir demanar els títols amb uns tres mesos d’antelació”. El cas és que el servei de préstec interbibliotecari no funciona des de principis d’any, a l’espera que la Diputació trobi una nova empresa que se n’ocupi. I els clubs de lectura que es refiaven de poder demanar els llibres a través d’aquest servei i tenir-los a les mans en dues o tres setmanes, han hagut de fer mans i mànigues per sortir-se’n.

El Joan explica que la Diputació ha ofert la possibilitat que cada membre del club de lectura demani el títol per internet, a nivell particular, però això “ho ha fet una mica més embolicat” i ha provocat que alguns lectors habituals hagin decidit no llegir. Fins ara el mateix coordinador del club podia demanar els llibres per a tots els membres.

A Puig-reig, Queralt Ambròs, la directora de la biblioteca, confirma que el problema amb el transport de llibres també ha existit i ho han resolt amb mitjans propis: “Ens hem espavilat com hem pogut. Miràvem si a les biblioteques de la zona hi havia exemplars dels títols que volíem i els anàvem a buscar nosaltres mateixos. Abans, quan el servei funcionava, només ho havíem de demanar”.

La Diputació de Barcelona, que és qui fa de paraigües del servei a les biblioteques, defensa que l’arribada de llibres a les biblioteques per als clubs de lectura “està garantida” i assegura que “els problemes amb les empreses de transport no haurien d’afectar els clubs de lectura”, si aquests últims trien les seves obres de dins del catàleg. El cas és que alguns clubs de lectura, com els del Berguedà, no solien tibar del catàleg per poder demanar qualsevol títol, sense haver-se de cenyir a una selecció prèvia.

Per al curs vinent, el club de lectura de Berga ja ha sol·licitat els títols d’entre els que s’ofereixen al catàleg. Plans reconeix que “el catàleg és extens i de qualitat”, però critica que “fins ara havíem anat una mica per lliure i mai havíem patit per tenir els llibres que volíem”. Per tot plegat, lamenta que “cada cop és més difícil llegir” o, com a mínim, llegir allò que vols llegir.

Des de Puig-reig, Queralt Ambròs confia que els problemes amb el transport de llibres es resolguin i, de fet, la Diputació així s’hi ha compromès. A Gironella, el Joan es planteja demanar llibres del catàleg de cara als clubs de la tardor, com ha fet Berga. No és la solució més desitjada, però com a mínim s’assegurarà que tindrà els llibres quan es reprenguin les sessions del club.

X