Roser Valverde renuncia a l’acta de regidora de l’Ajuntament de Berga

Ho fa per motius personals i, en una carta de comiat, aclareix que és una decisió que va prendre fa mesos consensuant-la amb els companys i companyes de govern

La regidora de Recursos Humans, Roser Valverde, en una sessió plenària. MARC CANTURRI

Roser Valverde deixa l’Ajuntament de Berga. La regidora de Cultura, Festes, Patum, Recursos Humans, Feminisme i LGTBI, una dels noms forts de la CUP al govern d’aquest mandat, ha presentat la renúncia a l’acta de regidora, tal com havia acordat amb els companys i companyes de l’equip de govern prèviament.

Valverde ha redactat una carta de comiat en què aclareix que la decisió va prendre-la fa uns mesos i va consensuar amb l’equip de govern fer efectiva la seva renúncia després de la celebració de La Patum d’enguany. La regidora ha destacat l’aprenentatge adquirit sobre l’administració local durant els gairebé quatre anys que ha format part del consistori gestionant diferents àrees i ha posat en valor l’equip humà de l’ens local.

A la carta, Valverde també s’ha referit a les dificultats i problemàtiques a l’hora de portar a terme diferents iniciatives a la ciutat. I ha assegurat que “també m’ha tocat viure situacions molt desagradables i topar-me amb persones cíniques i hostils que m’han fet qüestionar professionalment i com a persona”. Aquesta última sensació -ha dit- “ha anat creixent fins que s’ha fet quelcom insuportable i ha acabat eclipsant totes les coses bones i boniques del meu pas per l’ajuntament”.

La renúncia a l’acta de regidora es farà efectiva un cop s’hagi donat compte al ple de la corporació. Posteriorment, caldrà comunicar-ho a la Junta Electoral i la CUP haurà d’escollir la persona que la substituirà en el càrrec per procedir al seu nomenament, així com per determinar la nova distribució del cartipàs municipal.

De moment, el nom d’aquesta persona no s’ha fet públic. Això sí, quan Andreu Comas (núm. 16 a les municipals) va entrar a l’Ajuntament per ocupar la vacant que deixava l’alcaldessa, Montse Venturós, tots els noms que Comas tenia davant van renunciar a l’acta de regidor i ara no poden optar a reemplaçar Valverde. Per tant, el nou regidor haurà de ser una de les persones que figurava a la llista de suplents l’any 2019. Són aquests:

1: Marc Vizcano Pedro

2: Berta Francàs Guillen

3: Roser Obiols Ripoll

4: Guillem Canal Santaeulàlia

5: Sheila Martinez Carrillo

6: Francesc Ribera Toneu

7: Oriol Camps Cervera

8: Mònica Garcia Llorens

9: Ignasi Romero Herguedas

10: Anna Maria Guijarro Casas

Gairebé quatre anys al consistori

Roser Valverde Lojo va prendre possessió del càrrec de regidora per primera vegada el 8 de novembre de 2018, després que es fes efectiva la inhabilitació de l’alcaldessa cupaire, Montse Venturós, pel cas de l’estelada. Valverde es va ocupar de gestionar les regidories de Personal i Participació Popular fins al final del mandat.

Roser Valverde va formar part de la llista electoral de la CUP encapçalada per Venturós, que va guanyar les eleccions municipals de maig de 2019. Venturós va renunciar a l’alcaldia i a l’acta de regidora per motius de salut mental el juliol de l’any passat i el regidor Ivan Sànchez va rellevar-la en el càrrec, prenent possessió com a alcalde el 16 de juliol de 2021. Des de la presa de possessió de Sànchez, la regidora Valverde ha exercit com a primera tinenta d’alcaldia i ha gestionat les àrees de Cultura, Festes, Patum, Recursos Humans, Feminisme i LGTBI.

La carta de comiat de Roser Valverde

Escric aquesta carta per comunicar la decisió de presentar la meva renúncia com a regidora de l’Ajuntament de Berga. Aquesta era una decisió presa a principis d’any, però que vaig decidir no dur a terme fins que no passés La Patum, per responsabilitat amb mi mateixa, amb els meus companys i companyes i amb la ciutat. Així ho vaig comunicar a l’equip de govern fa mesos i agraeixo la seva comprensió i suport en tot moment.

Els motius són diversos, tots ells de caràcter personal. Fa molt de temps que no gaudeixo de la feina que faig i se’m fa tot una muntanya. Tot i que fa molt temps que hi treballo, no em sento capacitada per poder continuar desenvolupant la meva tasca.

Per altra banda, els meus projectes personals i la meva vida fora de les parets de l’ajuntament han passat a un segon pla. Fa molt de temps que no soc feliç i una gran part de culpa la trobo a l’Ajuntament de Berga. No em sembla honest ni just seguir al capdavant en aquestes condicions, ni per la ciutat ni pels meus companys i companyes, però tampoc per mi mateixa.

Els casi quatre anys que he passat al consistori m’han ensenyat moltes coses. Per una banda, he après a gestionar àrees tan complexes com La Patum o Recursos Humans. També he après molt sobre el món local i l’administració (fins i tot, com pot arribar a ser de desesperant i la complexitat de poder tirar endavant els projectes). Però he après a desenvolupar-me en condicions adverses i fer front a situacions complexes i estic molt agraïda per això, pel creixement personal que m’ha aportat, i també per l’oportunitat de poder treballar per a la meva ciutat, aportant diferents propostes i projectes que espero que hagin sigut profitosos i positius.

També m’ha tocat viure situacions molt desagradables i topar-me amb persones cíniques i hostils que m’han fet qüestionar professionalment i com a persona. I aquesta sensació ha anat creixent fins que s’ha fet quelcom insuportable i ha acabat eclipsant totes les coses bones i boniques del meu pas per l’ajuntament.

Els meus companys i companyes de l’equip de govern han estat comprensius en tot moment amb la situació i amb la meva decisió. Ens ha tocat dur a terme la nostra tasca en unes condicions molt adverses i amb diferents problemàtiques que no ho han posat gens fàcil. Però hem sabut fer pinya i això és el que ha permès que molts projectes i propostes anessin endavant. El suport mutu i la comprensió que he trobat en aquest equip concret de persones és una de les coses més positives que m’enduc de l’experiència. Estic realment molt agraïda d’haver pogut treballar amb ells i elles i de tota la comprensió, amistat i cura que he rebut per part seva. Espero haver estat a l’altura de tots ells i elles.

I també, per descomptat, el grup humà que hi ha al darrere de cada activitat, fent funcionar la maquinària de la ciutat. He tingut la sort de descobrir unes grans professionals (ja que la majoria són dones) al capdavant de les àrees que he gestionat. I aquesta és una gran sort que té Berga, el fet de poder comptar amb aquestes persones compromeses i disposades a ajudar, sense por a arremangar-se i fer que tot funcioni.

Però també per part d’entitats, col·lectius i persones a títol individual que fan funcionar la ciutat i que empenyen perquè tot tiri endavant. Aquests últims dies això ha quedat encara més demostrat i cal reconèixer el seu paper en el funcionament del nostre dia a dia.

Marxo amb un regust amarg i trista per no haver estat capaç de finalitzar la legislatura, però marxo amb la motxilla plena d’aprenentatges i de coneixences, d’amistats i de moments bonics. I també marxo sabent que he fet el que és més honest i sincer amb la ciutat i amb mi mateixa.

X