Montse Venturós deixa l’alcaldia de Berga per problemes de salut: "Pateixo depressió"

Montse Venturós deixa l’alcaldia de Berga. Ho ha anunciat en una roda de premsa on ha fet pública la depressió que pateix des de fa cinc mesos i que la va obligar a apartar-se de les tasques d’alcaldessa per recomanació mèdica. Venturós ha aprofitat la compareixença, que serà la darrera fins a la seva recuperació total, per defensar que “és imprescindible prendre consciència contra l’estigma en salut mental”.
L’alcaldessa ha explicat que li va costar molt assumir que tenia una malaltia, “però encara més assumir-ne el diagnòstic”. El 7 de juny, després de mesos de baixa, el metge li va comunicar que la seva malaltia és de llarg recorregut, i això la va empènyer a comunicar a l’alcalde accidental durant tots aquests mesos, Ivan Sànchez, la seva voluntat de deixar l’Ajuntament. Des d’aquell dia la decisió estava presa, malgrat que en els últims dies algunes informacions apuntaven que no hi havia perspectiva de resoldre la baixa de l’alcaldessa. Aquest dimarts a la tarda, una hora abans de la compareixença pública, Venturós ha entrat una instància a l’Ajuntament on comunicava la seva renúncia a l’alcaldia i a l’acta de regidora.
Durant el seu discurs, Montse Venturós ha lamentat les traves que s’ha trobat com a dona en un lloc de poder: “Cansades de ser sempre qüestionades, de veure que les actituds no serien les mateixes si al davant hi hagués figures masculines. I això cansa fins a l’exhaust en ple segle XXI”.

Ple d’investidura imminent, amb Ivan Sànchez com a candidat de la CUP

Després de la intervenció de Venturós, el primer tinent d’alcaldessa, Ivan Sànchez, ha explicat que en els pròxims dies es convocarà un ple extraordinari per donar compte de la renúncia de l’alcaldessa i també un ple d’investidura per escollir el nou alcalde o alcaldessa. Per part de la CUP, això sí, Sànchez ha avançat que el candidat serà ell.
Pel que fa a l’acta que Venturós deixa vacant, l’ocuparà Andreu Comas, número 17 de la llista de la CUP a les municipals del 2019.

Ha governat sis anys

Montse Venturós va trencar totes les travesses l’any 2015, guanyant les eleccions amb la CUP i convertint-se en la primera alcaldessa de la història de la ciutat. Ho va fer liderant una llista que es va imposar per només 58 vots a CiU, que venia de governar quatre anys amb majoria. Els convergents, això sí, havien canviat de cap de llista: l’alcaldable ja no era Juli Gendrau, sinó un Antoni Biarnés que va passar quatre anys al banc de l’oposició davant una CUP que va decidir governar amb només sis regidors.
Durant aquest primer mandat, els focus mediàtics d’arreu de l’Estat van fer diverses escapades a Berga pel procés judicial que va acabar amb la detenció de l’alcaldessa. Venturós es va negar a despenjar l’estelada del balcó en dues campanyes electorals, també es va negar a comparèixer davant del jutge en reiterades ocasions, i la policia la va anar a buscar per portar-l’hi. Mesos més tard, el jutge va decretar la inhabilitació de sis mesos per a l’alcaldessa, que es va acabar just al límit per poder-se presentar a la reelecció, als comicis del 2019.
Així va ser. Venturós es va presentar novament al capdavant de la llista de la CUP i va revalidar l’alcaldia, ampliant a més el nombre de regidors al ple (de 6 a 8). Aquest mandat, els cupaires han governat sols durant prop d’un any i mig fins que van decidir pactar amb els dos regidors d’ERC i fer majoria.
Estelada a banda, Venturós ha liderat des de l’àmbit municipal el traspàs de l’hospital de Berga a la Generalitat. També va convertir-se en la primera espasa de l’hospital, durant l’esclat de la pandèmia, ja que el traspàs va quedar paralitzat poques setmanes abans de culminar i va demorar-se fins a finals d’estiu.

X