L’enderroc dels edificis del carrer Harmonia es licitarà aquest any i rondarà els 600.000 euros

L'actualització de preus fa enfilar el cost de l'obra uns 50.000 euros que es trauran de la partida de 250.000 euros reservada inicialment per la rehabilitació de l'edifici del carrer del Balç

La reurbanització del carrer Harmonia de Berga començarà abans que acabi l’any. Aquest dijous, al ple de juliol, es va aprovar una modificació de pressupost prèvia a la licitació de les obres. I per què cal modificar la partida? Doncs perquè l’Ajuntament va estimar que hi destinaria uns 550.000 euros quan va aprovar el pressupost, però ara ja disposa del projecte definitiu i de l’actualització de preus, i tot plegat s’enfila gairebé fins als 600.000.

Les obres estan finançades per la Diputació de Barcelona, a través del Programa General d’Inversions, que reserva per a Berga 800.000 euros. D’aquests 800.000 euros, l’Ajuntament va decidir reservar-ne inicialment 550.000 per al carrer Harmonia i els 250.000 restants per a la rehabilitació de l’edifici del carrer del Balç. Amb l’augment del cost de la intervenció al carrer Harmonia, ara la partida per al carrer del Balç cau dels 250.000 als 200.000 euros.

El regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, va admetre durant el ple de juliol que, amb aquests 200.000 euros, no es podrà fer tota la intervenció prevista a l’edifici del carrer del Balç. Per resoldre-ho, Serra va apuntar que, o bé es dividirà la intervenció en fases i s’aprofiten els 200.000 euros per fer una primera intervenció, o bé es remenaran altres partides del pressupost per rescatar diners i incloure’ls a la partida per al carrer del Balç per poder fer la totalitat de l’obra de cop.

Precisament per això últim, Junts per Berga es va abstenir en la votació del punt, al ple. El portaveu, Ferran Aymerich, va expressar que tenia dubtes sobre si calia treure diners de la partida del carrer del Balç per als enderrocaments del carrer Harmonia. Segons el seu parer, es podrien haver tret els 50.000 euros d’alguna altra partida del pressupost per mantenir intactes els 250.000 previstos inicialment per al carrer del Balç.

Una prioritat?

Per la seva banda, el portaveu del PSC, Abel Garcia, va qüestionar que s’hagin de destinar 600.000 euros als enderrocaments del carrer Harmonia i que aquesta obra passi per davant d’altres intervencions com la urbanització dels Pedregals. “Per mi, i per respecte a alguns veïns i veïnes, la ciutat té altres prioritats en altres zones”, va constatar. I va afegir que “l’únic que espero és que allò que estigui als plecs sigui allò que s’acabi portant a terme i que acabi bé, perquè cap de les obres que s’han fet des que jo sóc aquí han acabat com deia la licitació”.

En la rèplica, tant l’alcalde, Ivan Sánchez, com el regidor Serra van defensar que la inversió al carrer Harmonia és prioritària i fins i tot van apuntar que creien que ho era per unanimitat. Els governants també van recordar que fa vint anys que l’Ajuntament disposa dels edificis per enderrocar-los, però fins ara no s’ha fet i consideren que “si esperem dos o tres anys, potser farem tard”.

Tanmateix, Aleix Serra va considerar que Abel Garcia barrejava coses: “Una cosa és una urbanització i una altra és que hi hagi gairebé unanimitat per actuar al barri vell”. I va apuntar que “no ens fem càrrec del que suposa tenir unes propietats municipals comprades que s’han d’enderrocar i que això es pugui demorar en el temps com ha passat”.

X