Salut defensa que ha fet un esforç perquè aquest estiu no hi hagi cap consultori del Berguedà tancat

L'ICS apunta que, a diferència d'altres anys, no quedarà tancat cap consultori, sinó que "es fa un esforç important amb la contractació de professionals d'Infermeria i d'Atenció a la Ciutadania"

El consultori de Vilada és un dels que continuarà obert, però amb personal d'infermeria i administratius. El metge més proper serà a Berga. MARC CANTURRI

L’Institut Català de la Salut, l’organisme adscrit al Departament de Salut que gestiona l’atenció primària del país, treu pit perquè ha aconseguit que cap consultori del Berguedà quedi tancat aquest estiu, tot i que la majoria quedaran sense personal mèdic. L’ICS defensa que s’ha fet “un esforç important” amb la contractació de professionals tant d’Infermeria com de la Unitat d’Atenció.

Els municipis demanaven poder disposar també de personal mèdic en els seus consultoris, però això ha estat impossible d’aconseguir per la manca de professionals endèmica que arrossega la comarca. Això sí, l’ICS apunta que les persones que necessitin ser ateses per un metge o metgessa podran dirigir-se a qualsevol dels CAP de la comarca (Berga, Guardiola, Gironella o Puig-reig). A banda, i segons va poder confirmar ahir l’Aquí Berguedà, Avià també disposa de personal mèdic, de manera que els veïns de la zona (Avià, l’Espunyola, Capolat…) se’n podran beneficiar i acudir-hi quan els convingui. A més, l’ICS afegeix que, si un pacient és atès en un consultori i necessita ser visitat per professionals mèdics, se’l derivarà immediatament al CAP més proper.

Més hores que abans de la pandèmia

El Departament de Salut també destaca que, abans de la pandèmia, molts consultoris quedaven tancats durant alguns períodes d’estiu per la incapacitat del sistema de suplir les vacants que es produïen per vacances. Aquest any això s’ha pogut resoldre contractant més personal.

Tot i això, els municipis de l’Alt Berguedà apunten que és precisament en període vacacional quan tenen més població a atendre. Tot això rau en el fet que la zona acull molts veïns de segona residència i, a banda, té molts allotjaments de turisme rural i cases de colònies. Per tot plegat, insisteixen que hauria de ser a l’estiu quan el territori disposés de més professionals. De fet, els càrrecs electes de la zona tenen previst reunir-se en els pròxims dies per vehicular les seves queixes.