Per què l’ACA continua deixant anar aigua del pantà, tot i el baix nivell de reserves?

Alguns berguedans han fet palès a les xarxes que els sorprèn que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) continuï alliberant aigua del pantà

El pantà de la Baells es troba al 40% de la seva capacitat, una situació diametralment oposada a la de fa un any, quan estava al 86%. En aquest escenari i a tocar de l’inici d’un agost que es preveu sec, alguns berguedans han fet palès a les xarxes que els sorprèn que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) continuï alliberant aigua del pantà.

Arran del decret de l’alerta per sequera que afecta vuit municipis del Berguedà, l’alcalde de Gironella, David Font, va dir aquest dimarts a Twitter que compliria les restriccions decretades (s’ha de regar jardins i zones verdes de nit, està prohibit netejar carrers i façanes amb mànigues d’aigua o només es poden regar jardins particulars dos cops per setmana, entre altres). Ara bé, Font també va demanar a l’ACA explicacions públiques per haver desembassat, durant setmanes, el triple d’aigua que en moltes èpoques de l’any passat, quan el pantà estava molt més ple que ara.

Doncs bé, fonts de l’ACA han aclarit a l’Aquí Berguedà que estan desembassant el que la comissió de desembassament va acordar en la seva última trobada per garantir que l’aigua arribi als municipis de més avall.

Les mateixes fonts afegeixen que hi ha molts municipis de més avall del riu (i del Berguedà) que aprofiten l’aigua que en baixa. De fet, per a molts el Llobregat és l’única font de captació, potabilitzen l’aigua que agafen i l’aprofiten. A banda, a Abrera i Sant Joan Despí hi ha dues empreses potabilitzadores que agafen l’aigua del riu, la potabilitzen i la distribueixen per diferents zones de l’àrea metropolitana. “Si deixéssim d’alliberar aigua de la Baells, alguns municipis podrien tenir problemes perquè no els n’arribaria”, assenyalen des de l’ACA.

A banda, l’ACA està obligada a deixar anar un percentatge d’aigua per garantir que el riu no quedi sec i per no posar en risc les espècies que hi viuen.

Per tot plegat, des de l’ACA asseguren que, en una època de sequera com l’actual, només desembassen l’aigua que necessiten per poder garantir tots aquests compromisos. A banda, matisen que s’allibera un cabal similar al del juliol passat, tot i que sí que és cert que els m3/s desembassats aquest mes són més que els que s’alliberaven en altres èpoques de l’any, quan el pantà estava molt més ple. D’aquí, la queixa de l’alcalde de Gironella.

Segons dades proporcionades per la mateixa ACA, l’1 de juliol del 2021 es van alliberar 7,2m3/s, mentre que el 2 de juliol d’aquest any se’n van desembassar 5,6. Uns dies més tard, mentre el 5 de juliol de fa un any s’alliberaven 7,2m3/s, el 7 de juliol d’aquest any se’n van desembassar 4. Això sí, aquest dimarts, 26 de juliol, es van alliberar 5,6m3/s de la Baells, 0,6 més que fa un any, tot i que el pantà està molt més buit que l’estiu passat.

Probablement, per compensar la que no s’ha alliberat les últimes setmanes respecte a la de fa un any. El que neguen rotundament des de l’ACA és que l’alliberament tingui de les últimes setmanes tingui alguna cosa a veure amb les elèctriques, que aprofiten els desembassaments per generar energia. Segons diuen, actualment s’està desembassant el mínim per garantir que cap català que depengui de la Baells obri una aixeta i no hi ragi aigua.

X