L’ACA declara l’alerta per sequera a 8 municipis del Berguedà

Són els que pengen de la unitat d'explotació del Llobregat mitjà: Berga, Avià, Gironella, Casserres, Olvan, Sagàs, la Quar i Santa Maria de Merlès.

Pantà de la Baells (FOTO: Divina López)

L’ACA ha declarat aquest dijous l’alerta hidrològica a la capçalera del Ter, el Llobregat mitjà i l’Anoia-Gaià arran de la sequera pluviomètrica que estan acumulant aquestes zones en els darrers mesos. La mesura afecta 135 municipis de la Catalunya central i el Vallès Occidental i, entre ells, n’hi ha 8 del Berguedà. Són els que pengen de la unitat d’explotació del Llobregat mitjà: Berga, Avià, Gironella, Casserres, Olvan, Sagàs, la Quar i Santa Maria de Merlès.

Segons informa l’ACA, els municipis afectats no depenen de l’aigua dels embassaments ni de grans aqüífers i el seu abastament es calcula a partir de la pluviometria, ja que disposen de captacions pròpies -pous, aigua superficial o basses- per garantir les demandes. La mesura inclou limitacions com ara la reducció d’aigua per a reg agrícola, per a usos ramaders, industrials i també recreatius.

Reducció del consum d’aigua i prohibicions

En concret, la reducció del consum d’aigua que ha establert l’ACA pels diferents usos és la següent: un 25% en el regadiu agrícola, un 10% en els usos ramaders, un 5% en els industrials, un 30% en els recreatius que impliquin reg i un 5% per als altres usos recreatius.

Pel que fa als usos d’abastament domèstic, l’ACA estableix restriccions a particulars per a determinats usos urbans com ara les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’omplir les fonts ornamentals, la prohibició a particulars de netejar els carrers amb aigua de la xarxa, limitacions en l’ompliment de piscines o també en la neteja de vehicles. També es defineix una xifra per al consum global d’aigua a un màxim de 250 litres per habitant i dia.

X