Adeu a un històric de la moda al barri vell de Berga

La botiga Els Plens abaixa la persiana aquest setembre després de més de mig segle fent arribar primeres marques de roba al centre de Berga

Tanca un punt de referència al barri vell de Berga. Després de mesos de liquidació, la botiga de moda Els Plens abaixarà la persiana aquest setembre, després de més de mig segle donant servei.

El 1967 els pares de l’actual propietària, la Neus Rius, van obrir la botiga al número 2 del carrer Ciutat, que ara fa d’aparador de la Rellotgeria Saéz. Als 80 van traslladar-se a
un local més gran, uns metres més avall, a la plaça Sant Joan, a tocar de Cal Negre. I fins avui.

“Era un moment en què totes les botigues del carrer Buxadé tancaven i anaven obrint més avall i aquest local és molt gran que l’anterior”, explica la Neus.

Una suma de factors

La propietària d’Els Plens hi ha passat més de mitja vida. Va començar a treballar a la
botiga, al costat dels pares, quan només tenia 17 anys. I ara en té 50 i canviarà de feina per buscar “tranquil·litat i millors horaris”.

A Els Plens, després d’anys ajudant els pares, es va quedar el negoci i hi ha anat invertint per adaptar-se als canvis. I assegura que li ha anat bé: “Sempre m’he mantingut força estable en ingressos perquè crec que hem sabut atraure una clientela fidel”.

Un dels problemes és que no té relleu. A més, admet que “la gent cada vegada ve menys al carrer Major” i, tot i que ella hagi pogut esquivar-ho, la buidor la preocupa perquè veu que va a més. A banda, caldria invertir en el local i ho veu com una jugada massa arriscada.

Malgrat tot, tanca convençuda que és el moment i agraïda pels clients que han fet possible mig segle d’història.

Fomentar nous locals al carrer Major

En 55 anys, la Neus i els seus pares les han vist de tots colors al centre de Berga. Han viscut l’etapa daurada del carrer Major, però també la seva decadència. Sobre això últim, la Neus ho té clar: “El carrer Major s’ha d’arreglar i hi ha d’haver una estratègia per
revifar-lo. I, sobretot, cal ajudar i posar moltes més facilitats a qui
vol obrir-hi un local”.

Ara li agradaria que, a la seva botiga, hi obrís un altre negoci, sigui del gremi que sigui, i hi està treballant.