El que no m’agrada del veí és el que el veí detesta de mi

“La mala gestió del Consell la paguem tots”, diu la CUP en un comunicat després que el govern comarcal aprovés dimecres passat l’increment del rebut de les escombraries un 10,2%. Un comunicat que va sortir divendres a la tarda, el mateix dia que l’Aquí Berguedà publicava que el contracte de neteja viària de Berga és als tribunals i que el personal comença a preparar la vaga, malgrat que el govern de la ciutat (format precisament pels que van votar en contra de l’increment del rebut d’escombraries al Consell) assegura haver trobat la tecla per resoldre-ho. Els cupaires podrien llegir un comunicat amb un titular idèntic, però en contra, canviant el nom de l’administració.

Anem a pams. El Consell Comarcal continua engolint crítiques cada vegada que augmenta el rebut de les escombraries. I ho continuarà fent amb tota probabilitat, cada vegada que ho faci en el futur. De crítiques n’hi haurà sempre perquè a molts ciutadans els va quedar gravat a la retina que, amb el porta a porta, se’ls podria abaratir el rebut. No ha passat ni passarà, assumim-ho. I és de sentit comú que així sigui perquè el servei és inevitablement més car i s’ha de pagar. Si estàs acostumat a anar al barber perquè et talli els cabells amb màquina, però de cop comences a anar-hi per tallar-te els cabells, la barba i les celles, és just que el barber et cobri més diners. I tu no et queixes perquè quan surts per la porta i et mires al mirall, veus resultats.

Amb el porta a porta hi ha uns resultats extraordinaris a nivell numèric, però no són suficients per convèncer bona part dels contribuents. Abans es reciclava un 30% dels residus que es generaven i ara, on hi ha porta a porta, es frega el 90. I això és el reflex d’un canvi d’hàbits radical en el dia a dia de moltes llars. Però si jo m’esforço, però el veí sistemàticament pot fer el que li dona la gana sense ser castigat, és normal que m’enfadi i que el malestar incrementi quan a finals d’any em diuen que m’apugen el rebut. En realitat l’increment del rebut no és culpa meva ni del veí, i ho sé, però m’enfado perquè ja vinc encès.

Segurament si el veí pagués més que jo -que ho faig bé- no m’enfadaria tant. Sobretot perquè, quan em van presentar el porta a porta, em van parlar d’allò que semblava tan interessant i que en deien ‘pagament per generació’. Precisament per això cada llar tenia unes bosses amb xip, per saber en tot moment qui feia bé les coses i qui no. Però fins ara no s’ha trobat la fórmula per premiar ni per penalitzar. Tampoc s’ha acabat el camí per renovar el sistema de recollida als pobles petits. I, així, a Avià fa quatre anys que les famílies es desfan d’una fracció diferent cada dia perquè no hi ha contenidors al carrer, mentre a Capolat tot continua com abans, amb illetes a l’aire lliure que conviden a omplir les estructures de color verd fins al capdamunt.

I mentre ens hem vanagloriat dels resultats als municipis del porta a porta i ens hem encantat en la transformació del model als pobles petits, altres comarques –com l’admiradíssima Conca de Barberà– ens han avançat per la dreta.

Però bé, tornem-nos a acostar al comunicat de la CUP. Es queixen perquè, a parer seu, el Consell podria haver revisat altres taxes en matèria de residus per reduir l’encariment del rebut a les llars domèstiques. El cas és que, sense sortir de la comarca, hi ha un exemple d’una alternativa per donar el servei sense haver d’incrementar tant el rebut. És a Gironella i a Puig-reig, que tenen el seu propi contracte de recollida i s’autogestionen el servei. El dèficit allà també existeix, però els gestors (els ajuntaments) poden tibar d’altres impostos per assumir el decalatge i que repercuteixi en menor mesura al contribuent. Ara bé, a la resta de la comarca el Consell no pot fer-ho perquè no recapta ni l’IBI ni cap dels impostos que permeten a Gironella o a Puig-reig esmorteir una mica més el cop.

Ens hem passat mesos presenciant sessions plenàries on el govern comarcal pressionava els ajuntaments perquè li fessin la dispensa i, per tant, li deixessin gestionar el porta a porta en un únic contracte. Tenia sentit per optimitzar costos, però fa la sensació que ha quedat algun serrell per polir en les condicions de la dispensa i que ningú ha acabat de sortir-ne ben parat. Si els que s’ho guisen sols han de tibar d’altres impostos per apujar menys el rebut però el Consell no té més impostos per xuclar, és lògic que estigui amb l’aigua al coll.

Una de les eines que el Consell diu que té per equilibrar una mica la balança és la licitació d’un nou contracte per adaptar-lo a la realitat vigent. Però el concurs per fer-ho fa mesos que es resisteix… Com a Berga, amb el de la neteja viària.

I és que a la capital també hi passen coses. El govern municipal no és qui anuncia l’increment del rebut d’escombraries, i això el situa en una posició força més còmoda que el comarcal en aquest sentit. Però sí que és el responsable de tenir el contracte de la neteja viària caducat des del 2015 i, per més accents que s’hi vulguin posar, el responsable que arribats a finals del 2022 l’empresa hagi portat el cas al contenciós administratiu i que el personal cobri menys del que li toca i amenaci amb fer vaga.

Totes les parts defensen que tenen ganes de resoldre-ho, però per la mateixa raó que uns (la CUP) critiquen als altres (el CCB) per la gestió que fan d’un servei, els crítics (la CUP) són acusats del mateix per la inacció que han tingut davant un contracte caducat des de la seva entrada al govern, fa més de set anys. I, així, les orelles de tots els colors polítics -insisteixo, de tots- xiulen i xiulen als carrers més bruts de la capital.

X