Les noves Urgències de l’hospital de Berga comencen a agafar forma i mantenen l’estiu com a data de l’estrena

El nou conseller de Salut, Manel Balcells, visita les obres, que suposaran una inversió de 2,4 milions d'euros i que confia que estiguin enllestides a principis d'estiu

Les obres a la futura zona d’Urgències de l’hospital de Berga ja han començat. Ho van fer fa quinze dies i aquest divendres a la tarda el conseller de Salut, Manel Balcells, les ha visitat personalment. El Govern de la Generalitat hi invertirà 2,4 milions d’euros i es reserva una bossa de diners addicional per equipar-lo amb maquinària i mobiliari que complementi el que ja es fa servir a l’actual zona d’Urgències.

Balcells ha destacat des de l’hospital que les obres són “molt necessàries per a Berga i per al conjunt de la comarca” i ha constatat que els treballs “pinten bé”. Segons el conseller, un cop entri en marxa la nova zona d’Urgències el Berguedà disposarà de “l’espai i els equipaments necessaris tant per a l’atenció de les urgències com per a la gestió de la base del SEM (emergències)”.

Com seran les noves Urgències?

La gerent de l’hospital, Anna Forcada, ha explicat al conseller els detalls de la nova zona que tot just s’ha començat a reformar.

El nou espai tindrà 678 metres quadrats i serà quatre vegades més gran que la zona actual. Hi haurà un box de triatge, un box de reanimació, 3 consultes per a urgències de baixa complexitat, 6 boxs per a urgències de mitjana i alta complexitat, i 6 espais per a observació. A més, la zona disposarà d’un espai de treball i control d’infermeria central, que permetrà tenir visibilitat i facilitarà el seguiment de tota l’activitat d’urgències.

La sala d’espera també estarà dividida en diferents zones: una per a pacients pediàtrics, una per a pacients respiratoris i una altra per a pacients sense patologia respiratòria, per tal d’adaptar-se a la nova situació creada per la pandèmia de la Covid-19. A les noves urgències també hi haurà despatxos per a l’Atenció Continuada d’Urgències Territorials (ACUT) i la base assistencial del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), amb un accés ràpid i directe al vehicle i al mateix servei d’urgències.

L’Ajuntament no ha començat les obres als accessos, però garanteix que s’enllestiran a temps

El Govern de la Generalitat paga les obres a la nova zona d’Urgències, que és a la quarta planta de l’edifici annex de l’hospital (el nou). Però a l’escenari hi ha un altre actor, l’Ajuntament, que ha de licitar les obres que es faran als accessos de les noves Urgències. La futura entrada no s’ha utilitzat mai i cal fer-hi treballs per posar-la a punt.

L’Ajuntament encara no ha iniciat els treballs, malgrat que a l’interior de l’hospital sí que ja hi ha obrers. Ara mateix el govern municipal treballa “colze a colze” amb l’hospital per definir les necessitats de mobilitat que tindrà el futur espai i, així, poder afinar quines actuacions cal fer-hi. Ho ha explicat l’alcalde, Ivan Sánchez, que ha garantit que “el compromís era i és ferm” i “els accessos estaran a punt quan acabin les Urgències”.

L’alcalde també ha insistit amb la petició que ja va fer fa uns mesos a la resta dels alcaldes: “L’hospital és a Berga, però és d’abast comarcal, i crec que tots els alcaldes de la comarca s’han de gratar la butxaca per fer front a inversions com aquesta”. De moment, la proposta no ha passat d’això, però l’alcalde assegura que és “optimista”.

“L’hospital era més un problema que un avantatge per a l’Ajuntament”

El conseller de Salut ha aprofitat la visita a Berga per fer balanç dels primers mesos del Departament al capdavant de l’hospital. Manel Balcells ha afirmat que “hi ha hagut una millora clara” que “permet assegurar les inversions, el personal i l’assistència en el marc del conjunt del sistema sanitari català”. El conseller, a més, ha reconegut que “per a l’Ajuntament l’hospital havia passat a ser més aviat un problema que no pas un avantatge” i, amb el traspàs a la Generalitat, aquest maldecap ha quedat resolt.