Primer comunicat públic del PSC de cara als pressupostos de Berga d’aquest 2023. El grup socialista recrimina que, gairebé superada la segona setmana d’any, encara no s’hagi aprovat el pressupost i demana que, en la negociació, el govern escolti “totes les veus”. També recorda que va facilitar l’aprovació de les previsions tant en l’exercici del 2020 com en el del 2021, malgrat que lamenta que “la majoria de partides pressupostades no s’han executat”.
Per al PSC, no haver aprovat el nou pressupost és “una nova mostra de la manca de lideratge existent en el binomi CUP-ERC” i retreu al govern que, tot i tenir majoria absoluta, no hagi estat capaç encara de tirar la carpeta endavant. El grup socialista veu “una manca de visió i de projecte de ciutat perillosíssima” en el retard dels pressupostos i apunta que “cap ciutadà pot saber en què s’invertiran els seus impostos aquest any”.
Pel que fa als projectes concrets, els socialistes entenen que el nou pressupost hauria de contemplar les despeses derivades del contracte de neteja, la gestió de la residència o la gestió de l’aigua. “A dia d’avui són grans incògnites i el govern ho ha mogut fitxa”, lamenten en el comunicat.
El PSC, això sí, estén la mà a negociar el pressupost definitiu amb el govern. I en aquest sentit pressiona perquè es posi remei a projectes encallats com la creació de la pista d’atletisme, el nou plantejament per a la construcció de l’estació de busos i un estudi alternatiu per a la gestió de l’aigua de manera indirecta (tal com s’ha fet en les darreres dècades). A banda, clama per mesures que garanteixin la seguretat ciutadana, polítiques concretes d’accés a l’habitatge i un calendari concret sobre la licitació dels contractes caducats.
També insisteixen en la millora dels carrers i voreres, el manteniment dels parcs infantils, el canvi de gespa del camp de futbol i la instal·lació de gespa artificial al camp annex de futbol 7. Els socialistes també consideren necessària l’elaboració del pla d’usos de l’edifici del CAT i de la pista poliesportiva de santa Eulàlia, la partida per encarregar el projecte executiu del convent de Sant Francesc i la millora del sistema d’aigua del santuari de Queralt. Tot plegat ho consideren “necessari” per “posar més al dia la ciutat”.
Junts va presentar les seves propostes el desembre
Junts per Berga també ha mogut fitxa sobre els pressupostos. Ho va fer a mig desembre, just després del pont de la Puríssima, presentant una bateria de propostes per posar preu al seu ‘sí’ al pressupost que el govern ha de sotmetre a aprovació al ple. Aleshores Junts va fer una proposta que entenien que era un punt de partida per començar a negociar, però que ja incorporava partides importants com la instal·lació de plaques solars al pavelló i a l’escola de música o l’enderroc de la casa del carrer Verdaguer.
També van fer una primera pressió per la renovació de la gespa del camp de futbol o per al projecte d’abastament d’aigua a Queralt, dos precs en els quals coincideixen amb el PSC. Junts també va suggerir crear una cartellera digital única, la creació d’una planta de valoració de residus de fracció orgànica, un espai de dol perinatal al cementiri o una partida per actuar en parcs infantils.
El govern confia portar el pressupost al ple entre finals de gener i principis de febrer
En l’habitual atenció als mitjans dels dijous de ple, aquest matí l’alcalde, Ivan Sánchez, i el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, han explicat que ja s’ha fet una primera reunió amb Junts per Berga per parlar del pressupost i que també s’espera fer-ne una amb el PSC en els pròxims dies. L’alcalde ha dit que la voluntat inicial del govern és treballar per aprovar el pressupost per unanimitat i per això s’ha demanat a l’oposició que faci les seves propostes.
Això sí, el regidor Serra ha afegit que el pressupost s’està endarrerint perquè és “especialment complicat de quadrar”, no tant per les partides que s’hi inclouen, sinó per les partides que s’han de treure. En aquest sentit, Serra ha recordat que el nou pressupost ha de contemplar un increment de diverses despeses bàsiques que no es tradueixen en un augment d’ingressos.