Gironella rep un milió d’euros per fer 20 pisos de lloguer assequible a la zona esportiva

La injecció servirà per cobrir gairebé la meitat del cost del projecte, que s'estima que rondarà els 2,5 milions d'euros. Els objectius: afavorir l'emancipació de joves, atraure jovent al poble i fer pisos accessibles per a la gent gran

Blocs de lloguer social que projecta l'Ajuntament de Gironella
Blocs de lloguer social que projecta l'Ajuntament de Gironella

L’Ajuntament de Gironella construirà 20 pisos de lloguer assequible a la zona esportiva del municipi. L’Ajuntament ha rebut una subvenció d’un milió d’euros procedents dels fons europeus Next Generation. La injecció servirà per cobrir gairebé la meitat del cost del projecte, que s’estima que rondarà els 2,5 milions d’euros.

A banda d’aquest milió d’euros, uns 620.000 euros seran assumits per la constructora que faci els pisos a canvi de poder-se fer càrrec de la gestió de 6 dels habitatges durant 25 anys. La resta de diners els posarà l’Ajuntament de Gironella per dues vies: d’entrada subhastarà algunes parcel·les urbanitzades a la zona que són de propietat municipal i espera treure’n uns 200.000 euros; i a banda, ha arribat a un acord de finançament amb l’Institut Català de Finances, de manera que el préstec es podrà anar retornant amb el lloguer que es vagi ingressant dels veïns dels blocs de pisos.

I és que l’Ajuntament serà el gestor dels pisos i, per tant, també rebrà el lloguer de qui hi viu. Seran 20 pisos d’entre 75 i 80 m², amb tres habitacions, cuina-menjador, bany i plaça d’aparcament, i el lloguer de cada pis se situarà per sota dels 400 euros. Aquest lloguer servirà, els primers anys, perquè l’Ajuntament pugui tornar els diners avançats per l’ICF, però al cap d’uns anys servirà perquè el govern que correspongui segueixi invertint en habitatge, tal com marca la normativa per a les administracions públiques que fan promocions com aquesta.

Dos blocs simètrics en dues fases: el 2024 i entre 2025 i 2026

L’obra es farà en dues fases. En la primera, es preveu de 10 habitatges i estarà enllestida durant l’any 2024, mentre que la segona fase servirà per construir un edifici idèntic al primer, amb 10 habitatges més, i el govern confia enllestir-la entre finals del 2025 i principis del 2026. L’alcalde, David Font, ha destacat, a més, que la construcció serà especialment àgil perquè es farà amb un sistema de mòduls industrialitzats que redueixen substancialment el termini de construcció dels edificis, garantint alhora la màxima eficiència energètica de tots ells.

Almenys el 40% seran per joves

Prop de la meitat dels pisos dels dos blocs seran per a joves amb la idea d’afavorir l’emancipació. La regidora de Joventut de Gironella, Anna Ferrer, ha explicat que una de les grans fites que el govern es planteja amb el projecte és afavorir l’emancipació de joves de Gironella i també atraure nou jovent al municipi. Ferrer, de fet, ha assegurat que molts joves de Gironella els han fet arribar que existeix aquesta necessitat de pisos assequibles i, per això, s’hi dona resposta.

Un altre dels pilars del projecte és la gent gran. La regidora d’Atenció a les Persones, Teresa Terricabres, ha exposat que un 20% dels pisos (4) es reservaran a persones d’entre 65 i 85 anys i estaran condicionats per accedir-hi fàcilment. Terricabres ha apuntat, en aquesta línia, que darrerament l’Ajuntament ha rebut diverses sol·licituds per poder arranjar habitatges que, amb el pas dels anys, s’han fet inaccessibles a la vegada que qui hi viu ha envellit.

Anna Ferrer, David Font i Teresa Terricabres, presentant el projecte d’habitatge assequible. MARC CANTURRI

Una mancança comarcal

Gironella no és considerat un municipi d’alta demanda de pisos de lloguer assequible, però sí que ho és el Berguedà. Això ha estat un argument de pes a l’hora d’atorgar la subvenció al municipi.

L’ajuntament gironellenc ha estat l’únic de la comarca que ha demanat l’ajut i un dels pocs de la província que l’ha acabat aconseguit, més enllà de grans ciutats barcelonines. I no només això: el projecte presentat per Gironella ha estat el segon millor valorat de Catalunya i això li permet rebre la injecció d’un milió d’euros.

L’alcalde, David Font, ha destacat que, amb el projecte, Gironella passa “de la identificació de la necessitat a l’acció, de l’estratègia comarcal a l’acció local”. I és que un estudi desenvolupat pel Consell Comarcal del Berguedà fa uns mesos ja evidenciava que, a la comarca en general, li calia ampliar l’oferta d’habitatge principal, facilitar l’emancipació juvenil i millorar l’accessibilitat als domicilis.