Ja s’hi val

Primer gran acte al carrer de l'any de les eleccions. Arriba la primavera de la propaganda a les bústies, de les banderoles al carrer i dels faristols a qualsevol plaça. Una primavera per decidir de quin color serà l'estiu i els quatre pròxims anys

2023. L’any de les eleccions. L’any de les il·lusions. L’any de les decepcions. L’any dels canvis o de les ratificacions. La primavera de la propaganda a les bústies, de les banderoles al carrer i dels faristols a qualsevol plaça. Una primavera per decidir de quin color serà l’estiu i els quatre pròxims anys.

A Berga, de pocions n’hi haurà per triar i remenar. I no cal arribar a la primavera perquè comencin a aflorar al carrer. Aquest cap de setmana s’ha fet el primer gran acte polític de carrer, tot i que als mitjans de comunicació fa mesos que el ball de candidats ha començat.

El primer a obrir la llauna va ser el jove Ramon Caballé. Liderarà la candidatura de Junts a la ciutat amb la joventut com a argument a favor i en contra. Per a alguns és un problema i per a altres, una virtut. El cas és que a Berga la fórmula no és nova i ja ha demostrat que pot funcionar o, com a mínim, que l’edat de qui es presenta no té perquè ser determinant: Montse Venturós va presentar-se per primer cop com a cap de llista de la CUP, l’any 2015, amb 29 anys, i va guanyar aquelles eleccions.

El cas és que la presentació de Caballé era un bon moment per veure el pols de la ciutat. Entre el públic, hi havia de tot. Des d’amics del candidat que debutaven a crits a això de tenir un candidat a la colla, fins a empresaris d’aquí i d’allà, passant per cronistes interessats per què diu i com es comporta davant els focus qui sembla una de les figures més emergents de Junts a les comarques centrals. També hi era l’alcalde actual, tot i que no és la primera vegada que es deixa veure en un acte polític d’una altra formació: també va treure el cap a la presentació de Judit Vinyes com a alcaldable de l’agrupació d’electors Berga Grup Independent.

Josep Rull i Jordi Turull van fer de padrins de Caballé, i van aportar a l’acte l’experiència política que el candidat no té. A Caballé sembla que ja li agrada que el vegin així: es va presentar com un professor i va tancar l’acte fent referència al lema que fan servir al club on juga: “Anar-hi, anar-hi i anar-hi”. Entremig es va referir a l’actual portaveu del grup a l’Ajuntament per deixar clar que van a la una en aquesta campanya. I va aprofitar que era a la plaça del Forn, a 20 metres de l’edifici de Finques Ciutat, per estirar les orelles al govern per no haver-lo enderrocat encara, malgrat haver-s’hi compromès en el pressupost de fa un any.

En definitiva, una primera presa de contacte amb el que ve per davant. Fa quatre anys, a Berga es van presentar vuit partits. Aquest cop, de moment, es coneixen quatre caps de llista: Abel Garcia per als socialistes, Ramon Caballé per a Junts, Judit Vinyes per a Berga Grup Independent i Moisès Masanas com a primera espasa d’ERC. A ells s’hi haurà de sumar el candidat o candidata de la CUP, que probablement serà l’últim grup a fer-ho públic. I qui sap si algun altre dels tradicionals (amb especial atenció als que venen per la banda dreta) i algun altre que s’atreveixi amb això que cada vegada està més de moda de presentar-se fora de l’òrbita dels de sempre.