El cros torna a Graugés perquè s’hi decideixin els campions del Berguedà

Serà la segona vegada que s'hi disputa el campionat berguedà de cros i hi haurà premis per als guanyadors, masculins i femenins, de totes les categories formatives, i també per als millors sèniors i veterans, a banda d'una categoria inclusiva

Torna el cros a Graugés. I ho fa per la porta gran. Aquest diumenge, 22 de gener, s’hi disputa la quarta edició del campionat berguedà de cros. És a dir, el certamen que escull en tot un matí els millors atletes de la comarca per categories.

Hi haurà premis per als millors participants en edat cadet juvenil (2005-2008), infantil (2009-2010), aleví (2011-2012), benjamí (2013-2014), prebenjamí (2015-2016), P-4 i P-5, i minis, a banda dels campions sènior (1983-2004) i els veterans (del 1982 en amunt). I cada categoria correrà més o menys distància, en funció de l’edat, des dels 200 metres que faran els més petits fins als 4.000 que hauran d’afrontar els sènior i veterans.

Segon campionat berguedà a Graugés

És la segona vegada que el campionat fa parada a Graugés en les quatre edicions que s’han disputat. La primera edició va ser a la Pobla. La segona va fer-se al mateix lloc que aquest any, a Graugés. La de l’any passat va fer-se a Sant Jordi després d’un any d’aturada forçada per la pandèmia. I enguany la cita torna a tocar del llac més emblemàtic de la comarca.

El conseller d’Esports i president del Club Esportiu del Berguedà, Abel Garcia, ha recordat que l’última vegada que Graugés va acollir un campionat comarcal va ser just abans de l’esclat de la pandèmia: “Va ser un dels últims grans esdeveniments que es van poder celebrar, abans del confinament”. I ha celebrat que, ara, la prova es pugui fer sense cap mena de restricció.

Un certamen més inclusiu que mai

En aquesta edició, a més, també hi haurà premis en categoria de cros inclusiu. Els participants correran amb la resta d’atletes de la seva edat, però puntuaran per separat i optaran a premis especials. Tant el conseller Garcia com el president del JAB, Guillem Portell, han destacat que el fet que no corrin per separat és també una manera d’incloure’ls al dia a dia: “Corren junts perquè també viuen amb la resta”.

El president del Consell Comarcal, Josep Lara, també ha celebrat que s’opti per aquesta vessant inclusiva i ha reivindicat que “tothom pugui participar de l’esport”. L’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, ha destacat també que “l’esport és el millor complement per a l’adolescència” i ha recalcat que Avià disposa de diversos joves que han optat per l’atletisme i el cros i els ha esperonat a apuntar-se al campionat comarcal.

Canal també ha celebrat que el cros pugui tornar a Graugés, tot i que sigui només per un diumenge, després que el camp de cros fixe que s’hi havia de fer s’hagués de descartar pel malestar veïnal que va generar. Al final, aquest camp de cros fixe s’ha instal·lat a Sant Jordi de Cercs, que va ser precisament la seu de l’última edició del campionat comarcal.

Una eina per formar atletes

Els representants de les diferents administracions implicades han destacat que, amb certàmens com el d’aquest diumenge, s’afavoreix a la formació i la motivació de joves per practicar esport. També hi coincideixen els corredors. L’atleta berguedà Toni Baños, recent guanyador de la Sant Silvestre de Berga i un dels favorits per endur-se el títol absolut, ha apuntat que “amb esdeveniments com aquest poden sortir molts més atletes perquè la comarca s’està acostumant a acollir proves amb molt de nivell”.

També des del punt de vista dels atletes, l’avianès Biel Vázquez, doble campió de Catalunya de la modalitat en categories formatives, ha celebrat que aquesta vegada pugui córrer a casa, confia trobar-hi el mateix nivell que en les anteriors edicions i somia amb poder pujar al podi. Un podi, per cert, que l’organització estrenarà, com també un nou arc inflable que servirà com a línia de sortida i arribada dels participants.

Les inscripcions, per internet

La prova està organitzada pel Consell Esportiu del Berguedà i el JAB, amb la col·laboració del Consell Comarcal i l’Ajuntament d’Avià. Les inscripcions es poden fer a través del web del web del Consell Esportiu. Per a les categories formatives, es cobrarà 1 euro per dorsal als participants amb llicència del Consell Esportiu i 7 euros als que se’ls hagi de tramitar. Per a les categories adultes, el preu serà de 2 euros per als que tinguin alguna llicència i 4, per als que no.

X