Salut defensa que el metge de família també pot atendre infants i que l’atenció està garantida a l’Alt Berguedà

El Departament recorda que es parteix d'un "problema general de manca de professionals a l'atenció primària", però assegura que es pot atendre infants des dels consultoris

Entrada del CAP de Guardiola de Berguedà. NIA ESCOLÀ / ACN

Ja hi ha resposta a la carta que vuit entitats de l’Alt Berguedà van signar la setmana passada i van enviar al Servei Català de la Salut. El Departament replica que es parteix d’un “problema general de manca de professionals a l’atenció primària, també en pediatria”. I assegura que “concentrar el servei de pediatria en un punt com el CAP de Guardiola permet garantir l’atenció a tota la franja horària establerta amb el perfil professional de pediatra”.

El metge de família també pot atendre infants

El Departament de Salut també assenyala que “l’últim responsable de l’atenció als infants de fins a 14 anys és el/la pediatra”, però “es coordina amb la resta de professionals de la salut”. D’aquesta manera, “l’atenció continuada i l’atenció urgent a la població infantil la pot donar el metge de família als consultoris existents”. I, si és precís, després pot ordenar derivar-lo al pediatra del CAP de Guardiola o bé al servei d’urgències de l’hospital de Berga.

Salut ja té en compte que és un territori especial

Segons els criteris de càrregues assistencials que hi ha establerts a Catalunya, en funció de la població pediàtrica assignada a cada regió, a l’Alt Berguedà li pertoca un 60% de servei de pediatria, que correspondria a tres jornades de treball. És a dir, li tocaria pediatra tres dies cada setmana.

El Departament, però, matisa que, a l’Alt Berguedà, ja s’han tingut en compte les especials característiques territorials (dispersió, ruralitat), i aquesta cobertura és d’un 80%, és a dir quatre jornades de treball per sobre dels criteris generals. L’Alt Berguedà té una població assignada de prop de 5.000 persones de les quals 600 són nens/nenes fins a 14 anys.

El pediatra és al CAP de Guardiola dilluns, dimecres i divendres, de 8 a 15 hores, i dijous de 12.30 a 20 h. A banda, el servei està reforçat amb una infermera pediàtrica cada dia que hi ha el pediatra i també els dimarts al matí de 8 a 15 h.

Els serveis mínims de la vaga

Pel que fa a la queixa d’incompliment de serveis mínims durant la vaga, el departament de Salut insisteix que aquests es van garantir escrupolosament i es van organitzar d’acord amb el que marca la normativa. Els serveis mínims consistien en un professional de medicina de família al matí i un a la tarda. I aquest professional podia atendre adults i infants.

Per a les famílies, no n’hi ha prou

Les vuit entitats que van presentar la queixa al Departament són les associacions de famílies de les escoles de l’Alt Berguedà. Defensen que cada vegada que la pediatra no pot treballar, no se la substitueix, i això deixa la zona en una situació de “desemparament”. En la seva queixa, reclamen que es reforci el servei a la zona, que s’evitin els desplaçaments llargs amb infants malalts i també la sobrecàrrega de feina dels professionals sanitaris de la zona.

X