Les famílies de l’Alt Berguedà denuncien que han quedat sense pediatra dos cops en pocs mesos

Es queixen, a més, que abans de la pandèmia la pediatra era itinerant entre Guardiola, Bagà i la Pobla, i ara només és a Guardiola, fet que obliga a la resta de municipis a moure's per anar al metge. I reclamen un reforç de personal per garantir un millor servei

Les associacions de famílies de les escoles de l’Alt Berguedà s’han unit per interposar una queixa conjunta adreçada al Departament de Salut pel “precari servei de pediatria a l’Alt Berguedà”. En pocs mesos, han quedat sense l’especialista de la zona perquè Salut no ha posat cap substitut, quan la titular ha agafat la baixa -en el primer cas- o ha fet vaga -en el segon.

Denuncien que abans de la pandèmia, el servei es combinava entre Bagà (dos dies), Guardiola (2 dies) i la Pobla de Lillet (1 dia), i això feia que entre setmana sempre hi hagués un especialista a la zona i evitava, així, els desplaçaments a Berga o capitals de comarca veïnes. Però, amb l’arribada de la pandèmia, el servei de pediatria va quedar centralitzat només a Guardiola. Hi ha una pediatra que, si no treballa, no és substituïda.

Parlen d’una “situació de desemparament” cada vegada que la pediatra no és reemplaçada i lamenten que en els últims mesos s’ha repetit dues vegades. El 22 de novembre passat, per exemple, en ple augment de casos de virus respiratoris entre la població infantil, es va suspendre el servei a tot l’Alt Berguedà de forma indefinida per la baixa de l’única pediatra de la zona. Per sort -recorden- “es va restablir de forma relativament ràpida”.

El contratemps més recent va ser l’última setmana de gener, amb la vaga del sector, que va tornar a deixar sense pediatres la zona, entre el dia 24 i el 26. Les AFA defensen que, en aquest cas, no es van respectar els serveis mínims que la llei contempla i que la zona va tornar a quedar desemparada.

Viatges llargs, amb infants malalts

Abans de la pandèmia, el servei era itinerant entre tres municipis i això donava un punt més de marge de maniobra a les famílies quan calia portar els infants al metge. Ara, però, només hi ha una opció, Guardiola, sempre que la doctora treballi. Per tant, Gósol, Saldes, Vallcebre, Gisclareny, Castellar de n’Hug, Sant Julià de Cerdanyola, la Pobla de Lillet o Bagà no tenen més remei que agafar el cotxe per anar al pediatra.

De Bagà a Guardiola el trasbals és mínim, perquè en pocs minuts es pot ser al CAP. Però per als veïns de Gósol -que, per cert, ha vist créixer la seva escola en nombre d’alumnes d’ençà de la pandèmia- és més complicat i cal mitja hora de trajecte.

Per tot plegat, les AFA creuen que “un reforç de la plantilla” i que es garanteixin “els mínims que la llei contempla per al servei de pediatria”. La corda, diuen, cada cop està més tensa: “Un desplaçament llarg amb infants malalts, un sistema de transport públic precari, a la recerca d’un sol especialista en pediatria, amb un horari molt escàs i amb sobrecàrrega de feina”.

Les entitats que signen la queixa són AFA Lillet a Güell de la Pobla de Lillet, Associació de famílies del Pedraforca, Pares i mares de l’Escola de Santa Margarida de Gósol, AFA Escola Albiol de Sant Julià de Cerdanyola, AFA Escola Galceran de Pinós de Bagà, AFA Escola Sant Salvador de Cercs, AMPA Escola Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà i l’AMPA Escola Serrat Voltor de Vallcebre. Han enviat la queixa al mail d’atenció al ciutadà del Departament de Salut i també l’han fet arribat al president del Consell Comarcal, Josep Lara, que s’ha compromès a vetllar-ho, tot i que ha deixat clar a les famílies que no en té la competència i que depèn de Salut.

X